Srbin uzeo titulu svetskog prvaka iz oblasti veštačke inteligencije

 

Foto: promo

 

Takmičenje u okviru kog je Željko Miladinović osvojio prvo mesto organizovala je LLPA (Leading Learning Partner Association) – organizacija 33 vodećih trening centara širom sveta sa sedištem u Amsterdamu, dok je na lokalnom nivou u Srbiji domaćin takmičenja bio Semos Education koji je zapravo jedan od osnivača članica pomenute organizacije, preneo je portal Netokracija.

Konkretno govoreći, sagovornik za ovaj portal rekao je da je on zapravo .NET Software Developer kao i da  radi naprojektima vezanim za finansijski sektor koji se oslanjaju na Microsoft tehnologije. Prema njegovim rečima, najveći deo posla se odnosi na backend rešenja u C# programskom jeziku i rad sa bazom podataka kroz SQL Server, a kako dodaje, poslednjih godina sve više stvari se seli na cloud (u njihovom slučaju Azure) tako da mu sve to spada u svakodnevni posao.

LLPA kao organizator takmičenja inače ,,je 2020. godine priznata kao Microsoft Partner godine za učenje. Lokalne turnire su organizovale članice LLPA u svojim zemljama a bilo je obuhvaćeno 17 zemalja. U Srbiji je organizator bio Semos Education iz Beograda”, rekao je Miladinović. ,, Prošle godine je Semos Education izvodio Azure obuku za grupu zaposlenih iz Levi9 među kojima sam bio i ja. Od njih sam i saznao za ovo takmičenje pa sam se zainteresovao da odmerim svoje znanje sa drugim stručnjacima iz Srbije. Takmičenje je organizovano online i obuhvatalo je petominutni test od 20 pitanja na koje je trebalo odgovoriti što pre i, naravno, što tačnije. Takmičenje je organizovano u tri kategorije: Developer, Cloud i Data & AI”, dodao je on.

Foto: netokracija

Željko je pre svega na turniru organizovanom na nivou Srbije krajem marta pobedio u kategoriji Data & AI što ga je kvalifikovalo za svetsko prvenstvo. Na finalnom turniru koji je održan 9. juna tekuće godine, učestvovali su takmičari iz 17 zemalja, pa je Željko više govorio o samoj organizaciji i funkcionisanju Cloud Skills Cup: ,,Takmičenje je takođe bilo organizovano online ali za razliku od lokalnog turnira, kada su testovi bili otvoreni danima i svako je mogao da ih radi kad je hteo, za svetski turnir je bio organizovan online sastanak u određenom terminu i testovi su se radili sa uključenim kamerama. Iščekivanje na rezultate je trajalo do sutra ujutru i bio sam oduševljen kada sam video svoju sliku i ime kao pobednika u Data & AI kategoriji”.

Svetski prvak je naravno bio veoma skroman, pa je rekao da nije ovo samo njegov uspeh: ,, Naravno, ovo nije samo moj lični uspeh, nego i uspeh kompanije Levi9 u kojoj radim, pa i uspeh naše zemlje jer pokazuje da kod nas postoje ljudi koji mogu da se izbore u velikoj svetskoj konkurenciji. Trenutno ne razmišljam o budućim takmičenjima ali ako se ukaže neka prilika rado ću odmeriti znanje sa kolegama. U svakom slučaju, sledeće godine ću ponovo učestvovati na Cloud Skills Cup-u kako bih pokušao da odbranim stečenu titulu.

Željko je dobio pitanje kako bi u narednom periodu mogla da izgleda dalja primena i integracija ove tehnologije, kako su svetu, tako i kod nas. ,, Sam razvoj veštačke inteligencije je veoma izazovan i pri tome se koriste velike količine podataka koje treba pravilno pripremiti kako bi se sistem istrenirao da predviđa i klasifikuje sa velikom verovatnoćom pogađanja. Velika primena je i omogućavanje računaru da vidi, čita, čuje, reprodukuje govor i razgovara”, objašnjavao je on.

,,Kako se veštačka inteligencija bude više zahtevala u projektima na kojima se radi, utoliko će se i više naših stručnjaka baviti sa tim. Naravno, pored privatnog sektora, veliki podstrek razvoju veštačke inteligencije može dati i država ulažući u nju. Osnivanje Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu je dobar potez koji može biti veliki zamajac za razvoj ove oblasti”. O planovima za budunost u karijeri, sagovornik je otkrio da će svakako najinteresantnija oblast za rad biti veštačka inteligencija i velike baze podataka.

12.07.2021.

Izvor: ssup.fr

Share This