The big 4 obradom pesme “Ja ratujem sam” odaje počast Miši Aleksiću

 

 

U utorak 1. Decembra 2020. godine, ekipa muzičara okupljena oko projekta The Big 4, objavila je spot “Ja ratujem sam”, obradu pesme  grupe Riblja čorba. Povod je  prerani odlazak Miroslava Miše Aleksića, basiste te beogradske grupe i autora muzike za tu pesmu. Međutim, pesma je snimljana mnogo pre tog tužnog događaja, iz potpuno drugog razloga.

Projekat The Big 4 je nastao ad hoc, kao plod dugogodišnjeg prijateljstva Aleksandra Petrovića, poznatijeg kao Aca Seltik, pevača Orthodox Celts, i Željka Čačije, komentatora Eurosporta, basiste nekoliko manje poznatih bendova. Projektu su se pridružili Ivan Zoranović Kiza, gitarista koji sarađuje sa Đorđem Balaševićem, Nikolom Vrankovićem, Zabranjenim pušenjem i mnogim drugim muzičarima i bubnjar Aleksandar Petrović Alek, poznat i kao Mengele, koji je svirao u grupama Bloobath, Eyesburn i mnogim drugim.

“Ideja da uradimo ovu pesmu stara je nekoliko godina. Aca i ja se intenzivno družimo desetak godina i pored ljubavi prema Seltiku, delimo i ljubav prema muzici. Obojica smo kao mali slušali metal, sada irsku muziku, a naročito volimo pesmu “Ja ratujem sam”. To je onaj trenutak kada u glas viknete “to mi je omiljena pesma”. On je Bori Đorđeviću odavno rekao da će, ako ikada bude tribjuta za Čorbu, on uraditi tu pesmu, a Bora se odmah složio. Jednom smo pričali o tome i onda više nismo pominjali. Pre tačno dve godine ja sam se setio dogovora, pozvao ga i on je odmah rekao da je vreme. Setio sam se da je Kiza, Ivan Zoranović, veliki fan Rajka Kojića, a on nije ni trenutka oklevao kada sam ga pozvao. Aca je predložio svog imenjaka i prezimenjaka Aleksandra Petrovića, i imali smo postavu. Dogovorili smo probu, uvežbali je za manje od sat vremena, kliknuli kao da sto godina sviramo zajedno, a mislim da niko ni sa kim do tada nije sarađivao. Na probu je “banuo” Goran Šobić Sirano i uslikao nas mobilnim pa nam je to jedina zvanična slika. Pesmu smo malo prearanžirali, ubacili početak pesme “Overkill” grupe Motorhaed, a Čorbin deo malo ubrzali, pa je povukla na punk. Snimili smo je za par sati kod Srđana Brankovića iz smederevskog benda Alogia, izmontirao sam spot, okačio na “private” na svoj youtube kanal, gde je stajala do danas. U nedelju smo se Aca i ja nakratko čuli, a jedino njegovo pitnje je bilo “jesi li pomislio isto što i ja”. Inače, da bi sve bilo po pravilima, mi smo od pokojnog Miše tražili dozvolu da pesmu pustimo u etar. Kada smo došli u studio, gde su snimali album, pustili smo mu spot. On se oduševio i rekao: “Momci, ovo je odlično!”. To je bio moj prvi i poslednji susret s njim. Pesmu smo dali na radio 202, jedno vreme je bila po listama, a zanimljivo je da nismo hteli da otkrijemo identitet članova. Želeli smo da je ljudi prihvate takvom kakva jeste, a ne da je mi svojim imenima “poguramo”. Nismo imali jasnu ideju šta s njom. Hteo sam da dosnimim još par kadrova i ubacim Vasa Bakočevića, našeg najpoznatijeg MMA borca, koji bi “povukao” pesmu, ali to se nije desilo. Aca je predložio da uradimo još jednu pesmu, objavimo singl ploču, i sav prihod damo deci bez roditejskog staranja, jer samo oni znaju kako je boriti se sam. Nažalost, Miša je preminuo, pa je povod za objavljivanje spota bio veoma tužan, ali on je svojim radom i ponašanjem na bini i van nje zaslužio da mu odamo počast. Sada ćemo definitivno uraditi to što je Aca predložio, i sav prihod dati u dobrotvorne svrhe.”, rekao je Željko Čačija.

01.12.2020.

Share This