War engine – Decadence

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Proključalo i užareno vulkansko grotlo koje isporučuju članovi grupe WAR ENGINE u  svih – ni malo malih sedam numera na ostvarenju DECADENCE,  u salvama užarene lave ljutito i (o)besno, ipak, očekivano je to, nije za široki slušalački auditorijum, već za onaj manji, ali odabrani, sposoban da shvati i razume.

Dušan Mijolić – Duki svira gitaru i peva, Stefan Stanić svira bubnjeve, a Milan Pećanac je na bas gitari i vokalima. Oni, sigurno je to, zajednički i grupno, udruženim umetničkim snagama i svom silinom  uspešto krče gustu pra(šumu) poput krda razjarenih bikova i slonova, i to shvatite kao KVALITET PLUS!

Tekstove svi pišu pa biraju koji je najadekvatniji za pesme, koje zajedno komponuju na probama. Uzori su im Slayer, Sepultura, Municipal Waste, Power Trip… Generalno thrash i HC bendovi. Donekle i Suicidal tendencies, ali ne u tolikoj meri.

Što se koncertnih nastupa tiče, obišli su skoro celu Srbiju, svirali u skoro svim zemljama regiona, a pre nego što je korona udarila, imali su mini turneju gde su povezali Sofiju, Skoplje i Solun, što je za svaki respekt! Već imaju pozive za dva nastupa u Mađarskoj i u Srbiji.

Mislim da ima budućnosti za bendove žanrovske odrednice poput Thrash/HC. Oni pevaju na anglosaksonskonskom jeziku i okrenuti su prema inostranstvu što je veliki plus. Njihova ciljna grupa ima širok geografsko koordinatni dijapazon i ja za njih ne brinem, ne brinem za njihovu budućnost, i u njih verujem. Oni su, što se ono kaže, svetsko a naše!

Lični favorit CD-a DECADENCE moje malenkosti je četvrti redni zapis na ovoj kompaktnoj disketi PRISON OF COMFORT! Četiri minuta sabijanja i nedavanja mira ni sebi ni svojim instrumentima –dovoljan su argument, a tih argumenata ima više na ovom albumu.

Prvi hit singl DONT LOOK BACK me je vizuelno, estetski  podsetio na video rad grupe NIRVANA i FOO FIGHTERS, ali muzički brutalan, hrabar, odvažan, muški, alfa muški, dinamitan, dinamičan, jak…

Drugi hit singl nije preporučljiv za gledanje za osobe mlađe od 14 godina. Ali za starije-jeste. Vredi pogledati eksplicitan, a jednostavan spot.

DEAD BRANCHES je trip, putešestvije u kojem set bubnjeva sabija i ne da mira, bas gitara udara ispod stomaka, a teški i trom rifovi gitare podsećaju na doom metal kako se pesma bliži kraju.

Ono sto se može reći možda za album, da je sniman i miksan u Apatinu u studiju NAV od strane Nemanje Kalinića, a mastering je radio Luka Matković. Oko 25 minuta i kusur baražne muzičke paljbe od koje nijedan prsluk pancir ne postoji kao zaštita to su trojica pod zajedničkim imenom – WAR ENGINE!

Ove umetnike treba podržati, što privatno, što javno, evo upravo ovako kako ja to sada činim!

Svaka čast na doslednosti i tvrdoglavosti u radu u zemlji Srbiji koja ne ceni taj rad dovoljno, ali dovoljno ga inspiriše!

Možda je u tome kvint? Možda je u tome i poenta?

Sedam pesama za akademsku desetku!

Bravo momci!

Share This