YU grupa napunila 49 i kročila u 50. godinu postojanja

 

 

Naš najdugovečniji rokenrol bend, YU Grupa, proslaviće sledeće godine pola veka postojanja. U sklopu obeležavanja velikog jubileja, a na veliku radost ljubitelja dobre svirke koji žive na američkom kontinentu, legendarni rokeri će na proleće sledeće godine održati nekoliko koncerata u Americi i Kanadi.

U organizaciji Serbian Times, Tall Boy Entertainment i Free Balkan YU Grupa će svirati redom u Njujorku (1.maj), Čikagu (2.maj), Windsoru (8.maj) i Torontu (9.maj). Organizatori poručuju da će uskoro obelodaniti više informacija o turneji YU grupe, terminima, salama i cenama karata.

Osnovana sada već davne 1970.godine, YU grupa je bila prva rok grupa na prostorima bivše Jugoslavije koja je unela elemente tradicionalne balkanske muzike u rok aranžmane (Leb i Sol će doći kasnije). Obeležili su deceniju nezaboravnim hitovima: “Čudna šuma”, “Crni leptir”, “Nona”, “Sama”, “Kosovski božuri”, “U tami disko kluba”, “More”, “Opasno”, “Galebov let”… i svrstali se u sam vrh jugoslovenske rok scene.

Početkom osedamdesetih usledio je razlaz da bi se bend trijumfalno vratio na scenu 1987.godine od kada neumorno i bez prekida stvara sve do današnjih dana, beskompromisno se držeći muzičkih rok postulata na kojima je bend nastao. Iz kasnijeg perioda publika je upamtila pesme “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Zaboravi”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Kome se raduješ”, “Otkad nemam te”…

Treća faza benda počinje početkom 1990-tih, kada se braći Jelićima, Dragom i Žiki, osnivačima YU Grupe, priključuje sinovac Petar, talentovani gitarista i kreativni autor koji će raspaliti stare strasti i zajedno sa stričevima ispisati nove stranice istorije benda poteklog u Zemunu, pored Dunava, koji se često javlja kao motiv u pesmama. Treći deo trilogije, koji još uvek traje, iznedrio je pesme u modernijim aranžmanima, ali sa i dalje dominantnim gitarskim zvukom. “Odlazim”, “Blok, “Gledaj samo pravo”, “Pustinja”, “Panika”, otvorili su nove horizonte i starim obožavaocima priključili neke nove, čiji roditelji nisu bili rođeni kada je YU Grupa počinjala svoju avanturu.

Nema sumnje da će koncerti na američko-kanadskoj turneji biti sjajan doživljaj za mnoge koji odavno nisu čuli uživo muziku YU Grupe, ali i prilika za one koji je nisu čuli nikada, da se uvere da priče koje su čuli od svojih matoraca nisu tek legende bez pokrića.

Spremite se na čisti, neprskani, 50 godina čuvani rokenrol.

30.11.2019.

Izvor: serbiantimes.info

Share This