Zrenjaninci organizuju drugo Gala donatorsko veče za NURDOR

 

 

Zrenjaninci i svi ljudi dobre volje će 22. novembra drugu godinu zaredom imati priliku da učestvuju na Gala donatorskoj večeri za NURDOR, udruženje koje svakodnevno vodi brigu o deci oboleloj od raka. I ovaj put, sva sredstva prikupljena te večeri u Zrenjaninu, biće usmerena na izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu, velikog projekta za čiju gradnju nedostaje još dosta novca.

Roditeljske kuće kojih u Srbiji ima pet, od posebne su važnosti za lečenje dece i pomoć njihovim roditeljima. NURDOR obezbeđuje ovu vrstu objekata u gradovima u kojima postoje terapijski centri za lečenje dece od raka, pa se tako po jedna roditeljska kuća nalazi u Nišu i Novom Sadu, dok u Beogradu postoje tri takve kuće. Ova opcija najviše znači porodicama koje nemaju materijalnih mogućnosti da priušte adekvatan smeštaj i da pokriju sve troškove života u Beogradu dok traje lečenje. Zdravstveno stanje dece i narušen imunološki sistem ne dozvoljavaju svakodnevno putovanje iz udaljenih mesta u Beograd kako bi deca primala terapiju.

Najviše su opterećene roditeljske kuće u Beogradu jer se u glavnom gradu leče deca iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U njima je sada moguće smestiti trinaest porodica.

Iz tog razloga, prošle godine je pokrenuta inicijativa da se u Beogradu izgradi kuća većeg kapaciteta u kojoj bi moglo da bude smešteno dvadeset porodica koje bi na jednom mestu mogle da dobiju kompletnu podršku od prevoza na terapije, psihosocijalne pomoći i rada sa volonterima.

-Kapaciteti Roditeljskih kuća u Beogradu o kojima se NURDOR brine svakoga dana i u kojima deca i roditelji imaju potpuno besplatni smeštaj, je mali za potrebe koje imamo. Zato smo ušli u priču izgradnje roditeljske kuće koja će biti trajno rešenje i tada više nećemo morati da razmišljamo o tome da li smo se ogrešili i da li smo neko dete ili roditelja odbili. Mi zaista nemamo pravo niti to radimo, nama su sva deca apsolutno ista. Svako dete ima pravo na dostojanstveno lečenje, na školovanje i sve ono što čini život. Beograd je sada ta tačka na koju smo se svi fokusirali i usmerili sva sredstva donatora, firmi i građana da prikupimo novac za izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu, koja će, po nekoj našoj proceni koštati oko milion evra. Sredstva su velika, ali nije nemoguće i nedostižno. Sve što je NURDOR do sada počeo da radi, to je i završeno. I bolnica u Nišu je bila vredna milion evra, pa smo za par godina uspeli da sakupimo novac i izgradimo objekat, kaže Joland Korora, predsednica NURDOR-a.

Upoznati sa ovom problematikom, volonteri NURDOR- a iz Zrenjanina, organizovali su prošle godine prvo Gala donatorsko veče okupivši veliki broj fizičkih i pravnih lica čijim je donacijama prikupljeno više od milion dinara. Prikupljanje novca za izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu nastavljeno je i nakon toga, kroz druge projekte poput aktuelnog „Pruži korak“ u koji je uključena šira javnost. Znajući da priča nije završena, Zrenjaninci će se još jednom okupiti, 22. novembra u Hotelu Vojvodina u 19 časova, i donacijama dati doprinos nastavku prikupljanja sredstava za Roditeljsku kuću.

– Želimo da sve naše nade u brzo izlečenje naše dece i sva naša ljubav budu smešteni pod jednim krovom, krovom roditeljske kuće koju ćemo podići zajedno. Budite sa nama i pomozite da još jedan san postane java, poručila je Jelena Đorđević Perc, volonterka NURDOR-a u Zrenjaninu.

Do sada se veliki broj kompanija, preduzeća, preduzetnika i fizičkih lica odazvao pozivu udruženja i obezbedio svoje prisustvo na Gala večeri, a poziv je i dalje otvoren za sve naše sugrađane koji žele da pomognu učešćem u ovom humanitarnom programu.

Prijave i rezervacije mogu se obezbediti putem e-mail adrese: nurdorzrenjanin@gmail.com, ili putem brojeva telefona:064/1481-327; 065/3100-981; 063/3221-20.

Gala donatorskoj večeri prisustvovaće i javne ličnosti među kojima su i proslavljeni odbojkaš Vladimir Vanja Grbić,  stand-up komičar Srđan Dinčić i Milan Đurđević („Neverne bebe“). Za muzički deo večeri biće zadužena Ana Stanić koja je takođe pozvala Zrenjanince da se odazovu u što većem broju.

– Borba deteta sa rakom je verovatno najteža i najvažnija broba. Vidimo se 22. novembra u Zrenjaninu na donatorskoj večeri za pomoć deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima u organizaciji NURDOR-a.

U Srbiji godišnje od raka oboli 350 dece, a svake nedelje jedno dete izgubi bitku. Roditeljske kuće NURDOR privremeni su dom dece do 18 godina i njihovih roditelja ili hranitelja.

03.11.2019.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Share This