Dubioza Kolektiv obeležila velikih 20 godina trijumfalnim povratkom u rasprodatu pulsku Arenu

 

Foto: Antonio Paljuh

Dubioza Kolektiv sinoć je s 10.000 posetilaca, u rasprodatoj pulskoj Areni, odsvirala i otpevala svoj najveći regionalni solo koncert kojim obeležava velikih 20 godina postojanja. Rođendanska svirka označila je i njihovo treće osvajanje najprestižnijeg koncertnog prostora regije, a posebno iznenađenje večeri bilo je gostovanje muzičara čiji je nastup u Puli nedavno zabranjen – gospodina Duška Kuliša.

Arena je prvi put rasprodata u leto 2015. pa 2019., a novi okrenuti olimpijski ciklus značio je da će Dubioza krenuti u još jedno osvajanje Pule. Ispravnost te odluke pokazala se već sa prvim taktovima pesme “Rakija Unites”. Usledili su ogromni favoriti “U.S.A.” i “Volio BiH” i već pri trećoj pesmi publika u Areni je u potpunosti otpustila sve kočnice. Krcati amfitetar tresao se uz klasike „Firma Ilegal“, „Himna generacije“, „Kažu“, „Rijaliti“, „Boom!“ i „Može li“ koji su vodili do prvog vrhunca večeri, neočekivanog gosta kojeg su svi očekivali. Iz publike se na pozornicu popeo Duško Kuliš, muzičar s kojim je bend nedavno snimio pozivni video i u potpunosti razvalio narodnjak. Talijanski narodnjak. O sole mio.

Furiozna završnica koncerta na Adria Summer Festivalu pripala je velikim hitovima „1. maj“, „Kokuz“, „Valter“, „Blam“ i „No Escape (From Balkan)“ i na samom kraju „Balkan Funku“ i „Brijunima“ kojima je Dubioza zaokružila jedno od svojih najvećih rođendanskih proslava ove sezone.

Od benda koji je te premijerne 2015. već suvereno držao primat u regiji i izgradio impresivnu internacionalnu karijeru Dubioza Kolektiv je osam godina kasnije, na svoje drugu zaokruženu deceniju, u Pulu stigla još jača i moćnija. I upravo to se najbolje videlo u euforiji fanova kojih je danas u Areni bukvalno bilo nekoliko generacija.

Turneja „20 Years High“ kojom obeležavaju 20 godina rada već neko vreme krstari starim kontinentom, a u sledećim nedeljama pred bendom su Slovenija, Španija, Slovačka, Poljska, Mađarska, Luksemburg, Švajcarska, ali i nastupi i Meksiku.

Share This