Ana Protulipac – Samo dišem

Kontra, 2023.

Nakon prvog singla “Svetla”, koji je polako uveo publiku u nežan zvuk Ane Protulipac, ostale pesme sa EP izdanja, pod nazivom “Samo dišem”, čine celinu koja nas dublje upoznaje sa njenim muzičkim izrazom. Svaka numera na drugačiji način istražuje temu ljubavi i bliskosti, koju sa puno pažnje i detalja podržava muzička pozadina.

Dok je Ana u svojoj prvoj autorskoj pesmi “Svetla” govorila o iskrenoj zaljubljenosti, kao i lepoti koju nam taj osećaj donosi, suptilno je nagovestila i razmišljanja o drugoj strani ljubavi koja se prožimaju kroz ceo EP. Ove misli otvaraju prostor za teme poput sumnje i zapitanosti nad tim da li smo hrabri i dovoljno sigurni da se prepustimo toj zaljubljenosti, noseći u sebi razna prethodna iskustva koja su nas oblikovala. Pesma “Samo dišem” usmerena je upravo na one ljubavi koje nas istroše i u nama stvore osećaje nesigurnosti i strepnje koje nadalje “nosimo sa sobom”. Možda su to prva iskustva u kojima upoznajemo sebe kroz načine na koje volimo i učimo šta je dobro za nas, a šta bismo voleli da ostavimo iza sebe. Preostale dve pesme, “Ljubi me” i “Da li si tu”, na novi način pristupaju ovoj temi, kroz strah od ostavljanja, usamljenost i osećaj zbunjenosti i zastoja u nekim odnosima. Opisuju i one faze kada se pravimo da ne vidimo i da ne osećamo da ljubav ne teče onako kako smo maštali. Mesto susreta svih ovih pesama jeste univerzalno mesto ljubavi, koja sa sobom nosi mnoga pitanja, ali i dalje ostaje neprocenjiva i najvažnija inspiracija.

Ana Protulipac je svoju muzičku karijeru započela kao basistkinja raznih domaćih muzičkih sastava, zadržavajući ljubav prema pevanju i izražavanju kroz spoj sviranja i pevanja. Završila je Srednju muzičku školu “Stanković” na odseku za jazz pevanje, kao i na odseku za teoriju muzike. Formalno obrazovanje nastavila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je završila osnovne i master studije psihologije. Paralelno je svirala bas gitaru u bendu IrieFM, kao i u drugim pop, soul i blues sastavima koleginica Katarine Pejak i Ane Ćurčin (Ana & The Changes), a takođe je vokal u nedavno nastalom domaćem bendu Poinciana Feels.

Pored muzike, bavi se i Geštalt psihoterapijom i radi kao psiholog u Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”, što predstavlja spoj njene ljubavi prema muzici i psihologiji.

Share This