Ansambl za drugu novu muziku organizuje festival “Šare i šavovi” 2. novembra u Bioskopu Balkan

 

Foto: promo

Ansambl za drugu novu muziku proslavlja 47. rođendan festivalom “Šare i šavovi” koji će se održati u tri grada – Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu – uz promociju novog albuma “Ovo nije Op. 1”, ekskluzivne koncerte, izložbe, razgovore i ugledne goste. Festival u Beogradu održaće se u četvrtak 2. novembra od 15h u Bioskopu Balkan, uz besplatan ulaz.

Na dan otvaranja festivala u bioskopu Balkan na svim digitalnim platformama i na CD-u u limitiranom tiražu pojaviće se novi album ADNM-a “Ovo nije Op. 1” u izdanju Pop Depresije. Na albumu se nalaze kompozicije domaćih i stranih autora: Pavela Karmanova, Andreja Negića, Dragoljuba Ilića Ilketa, Nila Kembela, Ulija Getea i Miroslava Miše Savića.

Gosti festivala značajni su predstavnici minimalističke muzike: kompozitorka Meri Džejn Lič (SAD) i kompozitor i pijanista Alfonso Peduto (SAD/Italija). Njihovi portreti će biti predstavljeni rečju i muzikom, a razgovore će voditi Ivana Prica i Ivana Ljubinković.

Tokom festivala biće izvedena dela Terija Rajlija, Stiva Rajha, Majka Olfilda, Meri Džejn Lič, Alfonsa Peduta, Miroslava Miše Savića – uz gostovanje i naraciju Zijaha Sokolovića…

Festivalski program obeležiće i važne godišnjice: na beogradskom koncertu u fokusu je 50 godina od prvog izdanja čuvenog albuma “Tubular Bells” britanskog kompozitora Majka Olfilda, kao i 70 godina od njegovog rođenja, a na novosadskom koncertu 21. novembra u Sinagogi osamdeseti rođendan Gevina Brajersa. Par dana kasnije ANDM odlazi na proslavu Brajersovog rođendana u Liverpul, gde se koncertu pridružuje i sam slavljenik. Na programu poslednjeg koncerta u Narodnom muzeju u Zrenjaninu 14. decembra izvodiće se dela srpskih, evropskih i američkih predstavnika mimimalističkog muzičkog pravca, a koncertu će prethoditi vođenje kroz postavku posvećenu 20. veku.

Festival je osmišljen kao platforma za širi spektar delovanja u našoj sredini. Imajući u vidu brojne druge festivale ovog tipa u Evropi, koji muzički minimalizam plasiraju kao jedan od komercijalnih elektronskih žanrova, naš koncept je usmeren pre svega prema umetničkim i estetskim kriterijumima i uklapanju minimalističke muzike u sve više narastajući mega žanr “nove savremene klasike”. Festival se održava u trenutku kada se navršava sedam godina od ponovnog okupljanja ansambla 2017. ali i 47 godina od njegovog osnivanja i ima posebno značenje zbog činjenice da će se 2024. u Beogradu održati jedan važan skup, sastanak asocijacije Society for Minimalist Music, koja se organizuje bijenalno i koja prati evropsku i američku minimalističku muzičku scenu.

Kompletan program za 2. novembar u Bioskopu Balkan
15:00 Preslušavanje CD-a “Ovo nije Op. 1” uz koktel /Izdanje: Pop Depresija

16:00 Promocija CD-a Ovo nije Op. 1
Moderatorka: Ana Ćirica
Učesnici: Ivana Prica (muzikološkinja), Dragoljub Ilić Ilke (kompozitor i član ADNM),
Miroslav Miša Savić (kompozitor i član ADNM), Ivan Lončarević (izdavač)

17:00 Izložba: Retrospektiva rada Ansambla za drugu novu muziku
Kroz izložbu vas vodi: Miroslav Miša Savić

18:00 Portret kompozitorke Meri Džejn Lič/Mary Jane Leach (SAD)
Lake Eden, ADNM

18:45 Majk Olfild/Mike Oldfield – Dragoljub Ilić Ilke “The Old Field/Tubular Memories”
Obeležavanje 70-tog rođendana Majka Olfilda i 50 godina od prvog izdanja Tubular Bells, ADNM

19:00 Portret kompozitora i pijaniste Alfonso Peduto (SAD/Italija)
Razgovor vodi Ivana Ljubinković (muzička novinarka); izbor iz kompozitorovog opusa izvodi Alfonso Peduto

19:45 Stiv Rajh/Steve Reich “Clapping music” ADNM: Nataša Penezić i Miroslav Miša Savić

20:00 Miroslav Miša Savić: Ovo nije Op. 1, ADNM, Narator: Zijah Sokolović

Teri Rajli/Terry Riley “In C”, ADNM i gosti:
Vuk Stevanović, bas gitara
Petar Stevanović, truba
Milorad Balić, vibrafon
Igor Hadžić, violina
Aleksandra Milinović, violina
Dušan Mamula, bas klarinet
Đorđe Kujundžić, bariton saksofon
Dušan Petrović, saksofon

Share This