„Apsurdistan“ i „Wild Wild East“ premijerno na vinilu za 20 godina Dubioza Kolektiva

 

Foto: promo

 

Nakon prva dva vinilna izdanja Dubioza Kolektiv nastavlja da obeležava 20 godina rada novim pločama! Danas su objavljena, u izdanju Menarta, dva izuzetna albuma, ključni momenti diskografije najvećeg benda našeg podneblja – „Apsurdistan“ i „Wild Wild East“. U sledećim mesecima stižu i ostali albumi u rođendanskoj vinilnoj kolekciji.

Na svoju desetu godišnjicu album „Apsurdistan“ dobio je i svoje vinilno izdanje.

„10 godina nakon objavljivanja Apsurdistana, Ronaldo još uvek ne igra za BiH, nismo našli bušotinu nafte u bašti, ni Sejdić, ni Finci nisu konstitutivni, a ni Šveđani ne čekaju u redu za vize ispred naše ambasade… Valjda će se u narednih 10 bar nešto ostvariti. Jest’ da će Ronaldo tad’ već biti u penziji…“ – optimistična je Dubioza povodom novog izlaska albuma.

„Najbalkanskiji pregled balkanske propasti“, kako ga je nazvao jedan medij, postao je i najpoznatiji i najuspešniji Dubiozin regionalni album na krilima doslovce kompletnog materijala.

Prava je retkost da jedno izdanje predstavi toliko jakih singlova i pesama i zauzme toliko prostora u koncertnim set listama. „Tranzicija“, „Prvi maj“, „Kažu“, „Volio BiH“, „Krivo je more“, „Brijuni“, „99%“, te naklon KUD Idijotima u sjajnoj „Sjećam se“ složeni su u jedan od najvećih dugosvirajućih materijala ovih prostora, album koji će (verovatno) i za stotinu godina biti aktuelan.

„Wild Wild East“ originalno je objavljen 2011. godine za američku diskografsku kuću Koolarrow Records iza koje stoji Bill Gould iz Faith No Morea i bio je prvo Dubiozino internacionalno izdanje.

Autentičan, satiričan i političan WWE iznenadio je strane medije koji su se po prvi put susreli sa Dubiozinim miksom žanrova i atomskom energijom. Svemu je pomogao i jedan od najvećih hitova njihove karijere – fantastična „U.S.A.“ koja je samo na Spotifyju preslušana više od 6 miliona puta, a korištena je i u najavi poslednje sezone serijala „What We Do In The Shadows“, kao i „Euro Song“, javna skrivena želja benda da predstavlja BiH na ovom prestižnom takmičenju.

„Davne 2011. godine napisali smo pesmu Euro Song na albumu WWE. Od tada traje nas nedosanjani san o nastupu na Evroviziji. Kako sad stvari stoje, pre će Dubioza Kolektiv nastupiti na Eurosongu, nego BiH reprezentacija na Euro 2024.“

„Wild Wild East“ i „Apsurditan“ uskoro će biti dostupni na Menartovom webshopu. Sledeća Dubiozina izdanja stižu u nadolazećim mesecima!

19.10.2023.

Share This