Artnan Lili koncert povodom 10 godina grupe

 

Foto: promo

Svoju prvu deceniju na muzičkoj sceni, Artan Lili će zaokružiti velikim beogradskim koncertom u Domu omladine Beograda, u subotu, 5. novembra, uz umetničku podršku dugogodišnjeg saradnika, VJ Izvanrednog Boba. Publici koja ih prati i gradu koji ih inspiriše svih ovih godina, prirediće retrospektivu svog repertoara pesama, emocija i senzacija- sublimiranih u prvoj dekadi rada.

,,Artan Lili beleže novi pomak na ovdašnjoj muzičkoj sceni, u njenoj poeziji i samosvesti” , napisao je svojevremeno Dragan Ambrozić, muzički kritičar.

Prvi singl, pesmu „Džoni“ objavili su u novembru 2012. godine i od tada je grupa Artan Lili nesumnjivo najčešće pominjani sastav kada je reč o novim snagama domaće i regionalne muzičke scene. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.

Artan Lili su prvi laureati Nagrade Milan Mladenović koju dodeljuje Zadužbina koja nosi ime ovog velikog umetnika. Priznanje su dobili za kompoziciju ,,D.E.P.R.A.” (2019) sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim.

Specifično je da svoje pesme objavljuju sukcesivno, u formi singlova, preko platforme „Bandcamp“. Osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma te metod „singl po singl“ smatraju svojom inovacijom jer to na taj način pre njih niko nije radio..

Tokom godina, njihove pesme su osvajale vrhove svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. U lektiru savremene muzike sigurno ulazi izuzetan uspeh pesme ,,Ako stanemo tu”. Odmah po objavljivanju, dospela je na prvo mesto liste “Diskomera” Studija B, što je pre toga, za 40 godina postojanja ove eminentne top liste, pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi „Kal“. Zanimljivo je takođe da je baš ova pesma (uz saglasnost benda), i himna kulturološkog projekta “Beogradski čitač” i emituje se od 2015. godine na Svetski dan knjige- na početku i kraju programa događaja “Književni maraton Beogradski čitač” koji u Čuburskom parku traje neprekidno traje 24 sata…

Grupa je do sada objavila dva studijska albuma ,,Artan Lili” i “New deal” (PGP RTS I Jugoton Kroacija rekords), a spadaju među koncertno najaktivnije muzičare na ovim prostorima- gotovo da ne postoji grad, klub ili festival gde nisu nastupali.

Kao najavu predstojećeg, trećeg studijskog albuma, Artan Lili su nastavili svoju praksu objavljivanja pojedinačnih singlova i spotova ali ponovo- na svoj način i ponovo postavljajući nove standarde. Najpre su, tokom pet dana zaredom predstavili audio snimke pet novih pesama i odmah potom, takođe sukcesivno- dan za danom objavili su i pet video spotova za te numere (“Maca”, “Foliram”, “Pedana”, “Oud” i “Priča”). Nakon tog poduhvata, kroz pojedinačne singlove i spotove predstavili još dve nove pesme koje svedoče da će polovina kompozicija na novom albumu grupe- biti saradnje sa kolegama sa scene. Singl ,,Rokenrol posle rokenrola”, nastao u saradnji sa Zoranom Kostićem Canetom, momentalno je dospeo u trending i na sve muzičke top liste a video spot je ove godine nagrađen MWA Muzzik awards 2021 priznanjem. Singl ,,Geler” snimili su sa poznatim domaćim reperom Đusom i nastavili da nam pokazuju da su autorski i dalje posvećeni kritičkom promišljanju svega što se dešava u svetu i kod nas..

Artanima će se na predstojećem koncertu pridružiti postdisciplinarni umetnik “Izvanredni Bob”- rezident kluba “Drugstore” i festivala “Apgrade”, koji je nastupao sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi. Sa bendovima oblikuje koncerte i performance, čime briše granice između andergraunda i mejnstrima. Kako to čini sa grupom Artan Lili ,publika je doživela na koncertu pre šest godina u DOB.. Zajedno su napravili takav audiovizuelni spektakl da je upravo taj događaj proglašen najboljim koncertom 2016. godine.

,,Grupa Artan Lili definitivno postavlja standarde vrhunske zabave u klubovima. Uživo uvek daju svoj maksimum i publiku već godinama oduševljavaju svojim vrsnim scenskim umećem” – Boris Dinić, muzički kritičar. Zbog svega navedenog, nema nikakve dileme da će nam u subotu 5. novembra grupa Artan Lili sigurno prirediti spektakularnu svirku i koncert za pamćenje.

Share This