Bend Romor nastupa u Parobrodu 23. februara

 

Foto: promo

Muzika ove alternativne beogradske grupe oslanja se na hip-hop estetiku semplovanja i brejkbitova, uz korišćenje elektronike i tradicionalnih instumenata poput makedonske bas-tambure, kavala, frule i ispevavanje mantričkih i provokativnih stihova.

Već sa prvim albumom grupa je pokazala zainteresovanost za intermedijalne umetničke kolaboracije. Tako na kaveru izdanja možemo videti skulpturu ”Nemir” hrvatske umetnice Noemi Čotić. Prvi video-spot za singl ”Kupanje”sniman je u zemunskom Atomic Visual Support studiju, a rezultat je saradnje grupe sa rediteljkom Marijom Olgom i producentkinjom Andreom Premate. Drugi spot za pesmu ”Čekanje” – koji će premijerno biti prikazan u UK Parobrod – rad je fotografa Nemanje Maraša i umetnice Hane Salom.

Naziv grupe potiče od stare reči ”romoriti”, kojom se označava nejasni govor, buncanje. Po ugledu na zaboravljeni grčki ”rebetiko”, ROMOR je svojevrsno izvlačenje ”etno” izraza iz idealističkih zagrada zvanične religije i politike – i njegovo otvaranje za traumatični svet stvarnog životnog iskustva. Nakon jutarnjeg programa.

Sve se okončalo 2022. godine snimanjem albuma Život nakon jutarnjeg programa i okupljanjem sadašnje postave benda koju čine Goran Zekić, Andrej Lukman (A Flute Nomad), Mladen Nedić, Ilija Kovačević (Elijah) i Dragan Đorđević (VMSH) kao osnivač grupe.

Prvi singl grupe Romor “Kupanje“ čiji video možeš gledati na linku ovde veselo je putovanje kroz transformativne i traumatične trenutke života. Romor plete svoju zvučnu draperiju semplovima, brejkbitovima, elektronskim i živim instrumentima: nemilosrdnim arpeđatorima, sintisajzerima, moćnim bas i saz linijama i zavodljivim melodijama balkanskih drvenih duvačkih instrumenata. U singlu „Kupanje“, kao i u drugim pesmama sa albuma, Romor ubedljivo demonstrira veštinu spajanja različitih muzičkih elemenata u harmoničnu celinu, čime se stvara utisak novootkrivene sreće i blaženstva.

Samo idejno tkivo albuma Život nakon jutarnjeg programa duguje se učenju shiatzu-učitelja Zlatka Pavlinića, njegovoj „metodi iscjeljujućih zvukova“, koju je Učitelj, pre izvesnog broja godina, podelio u jednom jutarnjem programu. Album je i osmišljen kao put izlečenja organa poput pluća, jetre, želuca i srca; a to je put koji počinje tvrdnjom kako „svi organi vole osmijeh i radost“. Svakako, nakon svih uputa i komercijalnih TV-programa ostaje život onakav kakav jeste: neprijateljski nastrojen i prema osmehu i prema organima. I tu gde ima puno razloga za pesimizam, kompozicije grupe Romor otkrivaju pozitivnost i duhovitost – makar i na nivou cinizma. Jer stvari su takve kakve jesu, a nazad se svakako ne može. Ili kako se peva u uvodnoj pesmi albuma “Zdravlje“:

Ja se ne vraćam u zdravlje
Tamo nema nikog
Tamo nema ničega

Album je sniman u različitim prostorijama, sobama, stanovima, studijima i konačno je isproduciran i smiksan u studiju Strahinje Đurića („Studio u noći“) krajem 2022. i početkom 2023. godine. Dizajn kavera izdanja duguje se pomenutoj hrvatskoj umetnici Noemi Čotić (skulptura „Nemir“) i Mladenu Nediću, bubnjaru grupe, dok su fotografije rađene u studiju Nemanje Maraša, u Beogradu.

Share This