Bombarder – Ko sam ja

One records

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Kultni jugoslovenski, sarajevski- silom životnih, ratnih, smrtnih, posleratnih prilika- i beogradski, srpski bend BOMBARDER, predvođen alfom & omegom i liderom i tekstopiscem svih pesama i vokalom NEŠOM, u svojoj kolekciji raritetnih CD izdanja ima i ovo –KO SAM JA – CD izdanje objavljeno za za proslavljenu hard rock izdavačku kuću ONE RECORDS direktora i gospodina Zorana Nestorovića- Valderame. Direktor Zoran Nestorović ima osećaj plus i faktor X da u svoj katalog izdanja uvrsti-kako mlade i nove talentovane autorske bendove, tako i ove/one starije, ali kultne i dokazane, nadaleko/planetarno/svetski priznate, poput –BOMBARDERA!

BOMBARDER na albumu KO SAM JA čine: NEŠO: vokal i tekstovi, JAKŠA VLAHOVIĆ: gitara, RALE: gitara, PREDO: bas gitara, Milan Janković Mikac. set vulkanskih bubnjeva i MARKUS: jaran. Deset pesama na kružnim putanjama ove kompaktne diskete donose raznolike numere promenljivog tempa i intenziteta od ultra soničnih, brutalnih i gromkih poput uvodne –SPIRITUALNI OGLED- do nekih koje to nisu. Zanimljivo je napomenuti da je ovo više beogradska postava sarajevskog Bombardera i da je dosta podmlađena. Posebno treba pomenuti da bubnjeve svira Milan Janković Mikac veoma ubedljivo i prkosno hrabro, kako u grupi BOMBARDER, tako i u njegovoj drugoj grupi, gotik metal sastavu Abonos iz Beograda. Isto to se može reći i za gitaristu  Bombardera Jakšu Vlahovića, koji je gitarista i kompozitor gotik metal sastava Abonos, zajedno sa bubnjarem Milanom Jankovićem Mikcom. I ostali članovi benda BOMBARDER na CD-u KO SAM JA su relativno mladi osim originalnog člana i vokala, NEŠE BOMBARDERA KOJI NOSI CELU PRIČU tj. PESMU na svojim plećima i glasnim žicama.

Prilično je zanimljivo slušati stare pesme BOMBARDERA-a imao sam priliku recenzirati CD-ove IMA LI ŽIVOTA POSLIJE SMRTI i OKOT IZ PAKLA- i uporediti ih. Čini se da postoji jedna posebna nit koja ih povezuje- SPEED METAL strujanje na prvom mestu, gotovo neprepoznatljiv i nerazumljiv vokal u pojedinim momentima, pesme za delirijum i trans uživo i šutke na koncertima u publici. Zanimljivo je istaći da grupa BOMBARDER ima svoju tzv. komunu fanova koja ih redovno prati po koncertima po Srbiji u brojkama od 600 do 700 ljubitelja, strasnih obožavaoca njihove ideologije i magičnog moćnog dinamičnog i nemilosrdnog, revolucionarnog zvuka. Primetno je da na koncertima NEŠO ne mora ni da peva već sama publika, mlađe generacije-što je kvalitet plus, zna sve stare pesme napamet, peva umesto njega, i on može da bude ponosan, ali ne i gord.

Lični favorit potpisnika ovog teksta je numera IZGUBLJENE DUŠE u kojoj rifovi filuju a sola isijavaju, kao i numera MOĆ, koju je grupa ABONOS, svojevremeno, obradila!

Pesma NEMA NADE je kakafonija svega i svačega, buka, kreativni haos, slika i prilika posebnih umetnika koji vole posebnu umetnost. Grolovanje i urlanje se u toj relativno kratkoj pesmi-podrazumeva!

Zvučni dokument STANJE je religioznog, molitvenog karaktera, koji sastavu BOMBARDER-nikako tematsko lirirički nije stran! Naprotiv, jako mu je blizak i često privržen! Gitarska sola se utrkuju koja će biti brža od bržeg i sve to skladno i brzo zvuči odlazeći u presećajući, iznenadni, fejd aut!

Deseta numera, zatvarajuća pesma na CD-u KO SAM JA-sarajevsko beogradsko hard rock-speed metal orjentacije i grupacije BOMBARDER, izabrana je iskusno i pažljivo da na najfiniji način ostavi povoljan utisak i na površnog slušaoca, i na pažljivog slušaoca! I to trebe poštovati i privatno i javno, kako ja to sada upravo činim!

Želeo bih da naglasim da direktor izdavačke kuće ONE RECORDS iz Beograda Zoran Nestorović-Valderama, itekako ima sluha, osećaj i znanje, mudrost, da odabere prave muzičke bisere u svoj izdavački ONE RECORDS  katalog i na tome mu treba svakako čestitati i skinuti mu kapu!

Takođe, svim članovima grupe BOMBARDER, sa liderom i vokalom i tekstopiscem svih pesama NEŠOM na čelu, posebno priznanje odati što su tvrdoglavi i furaju svoj andergraund fazon van svih mejnstrim struja, pravila i radio frendli konvencija koje, zapravo, svojom umetnošću, ruše u paramparčad!

Što se mene tiče, ja volim drugačije, ja volim  različitost, ja ne volim uniformisanost. BOMBARDER je sloboda duha i tela i instrumenata i i vokala!

BOMBARDER je više od muzičke grupe!

BOMBARDER je legenda!

NEŠO  i članovi grupe BOMBARDER su mali Bogovi koji hodaju ulicama belog grada Beograda,  i kreiraju svoje umetničke svetove i uživaju u njima- a njihova publika zna to da ceni. Cenite i poštujte ih i vi! To jednostavno morate ako držitedo sebe!!!

Preporuka za nabavku ovog CD-a,  i preslušavanje ovog CD albuma KO SAM JA  – se podrazumeva! 

Share This