Cory Henry prvi put u Beogradu

 

Foto: promo

Po prvi put u Beogradu, u okviru Musicology sessions koncertnog serijala, 17. i 18. novembra, nastupiće CORY HENRY & The Funk Apostles. BitefArtCafe će ugostiti verovatno najbolji funk, RnB, gospel sastavu nove generacije. Ovaj višestruko nagrađivani umetnik, kompozitor, producent i virtuoz na klavijaturama dolazi direktno iz sveta živih muzičkih legendi.

Musicology Sessions i ove godine dovodi svetski poznate umetnike. Nakon rasprodatog koncerta italijanskog umetnika, Nicole Conte-a, očekuju nas nastupi američke fank basistkinje, Nik West, kao i dva koncerta Cory Henry-ja koji dolazi sa svojim bendom Funk Apostles.

Musicology Sessions, u partnerstvu sa Lenovo Srbija, i ove sezone pruža priliku autorskim bendovima različitih žanrovih afiniteta da predstave svoj rad. U okviru “Musicology Showcase By Lenovo” projekta, 17. & 18. novembra, kao predgrupa Cory Henry-ju, nastupiće beogradski sastav Gorica & The Grooveheadz čija muzika ima očigledan uticaj džeza, soula i elektronike.

Cory Henry je Grammy dobitnik i multiinstrumentalista, kompozitor i majstor na klavijaturama i budućnost muzike. Osvojio je srca publike širom sveta svojim jedinstvenim muzičkim stilom. Bilo da je u pitanju R&B, gospel, jazz ili funk Cory je majstor koji se ne boji da istražuje nove horizonte muzike.

Album iz 2021.godine “Something to Say” bio je nominovan na dodeli Grammy nagrada 2022. godine u kategoriji Najbolji progresivni R&B album, a Cory je takođe bio nominovan i kao producent na albumu Erica Bellinger-a “New Light”. Godine 2022., Cory je osvojio svoju prvu Latin Grammy nagradu, u kategoriji Album godine za Rosalijino izdanje “Motomami”. Na dodeli Grammy nagrada 2023. godine, nominovan je za svoj novi album “Operation Funk” u kategoriji za Najbolji progresivni R&B album, i u kategoriji za Najbolji Latin Rock na Rosalijinom albumu.

Ostale saradnje Cory Henry-ja uključuju Imagine Dragons, Smino, Lucky Daye i mnoge druge. Cory je do 2028. godine bio član grupe Snarky Puppy i za to vreme osvojili su tri Grammy nagrade. Najnovije remek-delo Cory Henry-ja, “Operation Funk”, privuklo je pažnju obožavalaca širom sveta i rasprodalo koncerte u Izraelu, Španiji, Amsterdamu, Australiji i širom Sjedinjenih Američkih Država, a takođe je nastupao na većini velikih muzičkih festivala.

Povodom koncerata u Beogradu razgovarali smo sa Cory Henry-jem:

Počeo si sa turnejama kada si imao 19 godina s velikim Kenny Garrettom, i tvoje iskustvo je bilo raznovrsno. Nije to bilo samo u džezu, već si se kretao i u svetu gospela, fanka i R&B. Da li sebe smatraš više jazz, gospel, RnB ili fank muzičarem?

Trudim se da gravitiram prema kvalitetnoj muzici. Smatram da je žanr manje bitan. Tokom svoje karijere,Imao sam sreće da sarađujem sa različitim muzičarima i istražim različite žanrove, ali ono što me najviše ispiriše je okruženost dobrim muzičarima i dobrim ljudima. Što više različitih projekata mogu da radim, to sam srećniji. Odrastao sam svirajući gospel muziku, tako da je gospel srce svega što radim. Dakle, ako bih morao da izaberem jedan, to bi bio gospel.

U proteklom periodu bio si prilično zauzet snimajući solo albume. Šta si otkrio o sebi kroz taj proces? Tvoja muzika je veoma pozitivna i čini da se slušaoci osećaju ujedinjenim. Zanima me odakle dolazi ta energija i kako se prenosila tokom poslednjih nekoliko godina?

Otkrio sam dosta toga o sebi. Prvo, shvatio sam da zaista uživam u procesu snimanja. Verovatno nikada nisam proveo toliko vremena u studiju. Tokom pandemije, provodio sam 10 do 12 sati dnevno, a često i više, istražujući zvukove, editujući, posvećujući se produkciji. Što se tiče muzike, oduvek sam bio u pozitivnom stanju uma i trudio sam se da nastavim nasleđe nekih svojih omiljenih umetnika poput Marvina Geja, Stivija Vondera, Prinsa i Džejmsa Brauna. Svi ovi umetnici su imali duboke poruke u svojoj muzici, a fascinantno je kako te poruke imaju značaj i danas. Tokom pandemije, kao i sada, dešavalo se mnogo toga što me inspirisalo da uđem u studio i govorim o stvarima koje vidim kao “crni čovek” koji živi u današnjem svetu. Želeo sam da govorim o tim temama i da vidim kako ljudi mogu da se ujedine. Za mene, muzika je suštinski izraz jednstva, mira i ljubavi. Nadam se da moja muzika može da doprinese širenju tih vrednosti još više.

Kako si došao do odluke da napustiš bend Snarky Puppy i kreneš u solo karijeru?

Odluka da napustim bend Snarky Puppy i krenem u solo karijeru došla je prirodno. Već sam bio muzičar pre nego što sam im se pridružio. Prvo izdanje sam objavio kada sam imao oko 20 godina, a već sa 16 sam vodio gospel hor, komponovao pesme i dirigovao horom, putujući po različitim mestima. Još kao dete, kada sam imao samo 6 ili 7 godina, imao sam priliku da nastupim u Apollo pozorištu.

Moja majka me oduvek podržavala da se bavim onim čime se sada bavim. Grupa Snarky Puppy bila je samo jedan deo mog kreativnog puta. Nikada pre nisam video bend koji toliko posvećuje pažnje muzici kao što su oni, pa sam želeo da budem deo te posvećenosti, i srećan sam što jesam. Postignuća kao što su osvajanje Grammy nagrada i brojne turneje bila su fantastična iskustva. Međutim, sada se osećam najpotpunijim radeći na svojoj muzici sa svojim bendom The Funk Apostles, spajajući sva prethodna iskustva i putovanja koja sam prošao. To je moj izvor ispunjenja i radosti.

Ulaznice za koncert su u prodaji na svim prodajnim mestima Tickets Vision, kao i na sajtu tickets.rs.

Share This