Čuvari Stvari – Tonem

POP Depresija, 2024.

 

Zeleni kačket ima čast da predstavi EP sa šest pesama “Tonem”, debitantsko izdanje grupe Čuvari Stvari. “Mrtav grad” je prvi singl, a video autora Marka Cesareca Cesse pogledajte na YouTube-u. “Tonem” je dostupan na svim digitalnim platformama i bandcamp-u.

Četiri devojke koje se lože na rokenrol, pank, gotik i grandž, šta može da krene po zlu? Čuvari Stvari osnovani su 2019. u Beogradu, pevaju na srpskom i u pesmama se bave raznim dilemama i društvenim problemima. Grupu čine Ivana Milošević (vokal, bas), Sanja Rajić (gitara, vokal), Lena Mikuška (vokal) i Galica Pivač (bubanj, vokal).

“Različiti muzički ukusi članica doveli su do toga da “Tonem” bude jedna zanimljiva mućkalica žanrova. Prva pesma na albumu je i jedini mejnstrim, a “Deca su otišla” je melodična i hitična. “Galicina pesma” je, kako joj ime kaže, Galicino delo, ona je na ovoj pesmi i lid vokal. To je jedan veseli đuskavac sa zanimljivim harmonijama i aranžmanom. Prvi singl “Mrtav grad” priča je o gradskom životu i ludilu koji on donosi. Radno vreme od 8 do 16h, gužve u prevozima, nemanje vremena ni za šta osim posla, kuvanja ručka i spavanja. Pesmu krase etno vokalne harme, poneki kanon, Kris Ajsak gitare i wah. Spot je kombinacija snimaka svirke benda iz Kvake 22 i gužve i jurnjave na ulicama Beograda. “Nikad nećemo promeniti ništa” je psihodelična, mračna i govori o problematici dolaženja do istine u moru laži. Unutrašnja borba i rad na sebi je mukotrpan i dugotrajan proces. “Pusti me da tonem” govori o tome koliko je važno raditi na sebi, iako je lakše “tonuti”. Poslednja pesma je i najpankerskija, a na “Ulazim u sistem” dolazi i Sanjinih 5 minuta (tj. 2 minuta i 48 sekundi) na mikrofonu,” analizira pesme Ivana MIlošević.

Pesme su snimljene u studiju Komandant Adam u Sremskoj Kamenici, snimanje, miks, produkcija i mastering delo je Nenada Adamovića.

“Pesme su o subjektivnom doživljaju sveta koji nas okružuje. Čak i stvari koje su na prvi pogled banalne, nesvesno utiču na nas. Mrtav grad predstavlja baš to. Previše ljudi, putevi im se prepliću i pravi se gužva u kojoj smo zapravo svi sami. Vreme drugačije prolazi kada površno proživljavamo život u želji da žaštitimo sebe od onoga šta zapravo osećamo i vidimo. Mrtav grad nije samo kritika na očiglednu ekološku zagađenost, već i kritika na taj način razmišljanja,” smatra Sanja Rajić.

Čuvari Stvari će nastupiti na Hali Gali festivalu u okviru Kontakt konferencije 23. marta u Dragstoru, a biće i specijalni gosti na koncertu Jimi Triple B’s 666 Blues Banda 17. maja u Jugošpedu.

Zeleni kačket je radijska emisija nastala 2018. godine. Tokom proteklih godina su prešli put od organizovanja poetskih večeri, žurki, emitovanja emisija na RadioAparatu i Radio Bruškinu (2021), kreiranja ogranka ‘zeleni kačket drami’ (2022), do ZK lajv sešna (2023) i izdavačke aktivnosti. Zeleni kačket u okviru kolektiva Pop depresija-Kišobran-Anderklas promoviše mlade bendove i njihovu muziku.

Share This