„Devedesete: Strategije preživljavanja i nasleđe“: Festival javne istorije i u Beogradu

 

Foto: promo

 

Centar za primenjenu istoriju ove godine po drugi put otvara prostor za kritičko promišljanje naše nedavne prošlosti i nasleđa devedesetih godina prošlog veka, kao i načina na koji ova dekada i dalje oblikuje današnjicu. Od 18. do 21. maja u Beogradu će tako biti održan drugi Festival javne istorije „Devedesete: Strategije preživljavanja i nasleđe“.

Kroz različite javne događaje poput izložbi, pozorišnih predstava, javnih vođenja i diskusija o istoriji se razgovara na drugačiji način od uobičajenog.

“Festivali javne istorije su tradicionalne manifestacije koje se u mnogim zemljama redovno održavaju, promovišući novi pristup istoriji koji se temelji na kulturi mira, jednakosti, demokratiji i solidarnosti i upoznajući javnost sa važnim, ali zanemarenim istorijskim temama”, objašnjava izvršni direktor Centra za primenjenu istoriju, dr Milovan Pisarri.

Tokom četiri dana njegovog trajanja na različite načine razgovaraće se o tome kako je izgledalo preživljavanje devedesetih, kako su se strah i beznađe artikulisali kroz otpor ratovima koji su obeležili ovu dekadu, kako su se preplitale muzika i politika, koje su posledice političke, socjalne i ekonomske tranzicije koja se u tom periodu odvijala, ali i kako se danas sećamo devedesetih u Srbiji i regionu na državnom i društvenom nivou i šta to govori o sadašnjici.

“Istorija nije samo suva reč u udžbenicima. Ona se ogleda u muzici, filmu i celukopnom stvaralaštvu jednog vremena. Baš zato, posebna draž ovog Festivala jeste što se na praktičan i nesvakidašnji način bavi istorijom, pa tako iż programa posebno možemo da izdvojimo razgovore o muzici i identitetima, kao i o revizionizmu u TV serijama. Pored toga, posebno će zanimljivo biti predavanje profesora Hajrudina Hromadžića, sa Odseka za kulturologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, koji će govoriti o tranziciji, njenom značenju i mitovima koji je prate”, dodaje Pisarri.

Drugi Festival javne istorije u Srbiji se organizuje uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), Rekonstrukcije Ženski fond i Fondacije Hajnrih Bel.

Detaljan program Festivala možete naći na sajtu www.cpi.rs, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (Centar za primenjenu istoriju) i Instagram (cpi_cph). Festival možete pratiti i uživo putem Facebook i YouTube kanala.

16.05.2023.

Share This