DOK CINEMA DOB: Projekcija i razgovor o filmu “Kavijar konekšn” Dragana Nikolića

 

Foto: promo

 

KAVIJAR KONEKŠN I Dokumentarni film I 58 min. I 2008 I Srbija, SAD

Režija i scenario: DRAGAN NIKOLIĆ, kamera: DRAGAN NIKOLIĆ, SRĐAN KEČA, DEJAN MADIĆ, muzika: KAL, montaža: MILOŠ STOJANOVIĆ, dizajn zvuka: DOBRIVOJE MILIJANOVIĆ: produkcija: JOVANA NIKOLIĆ za PRABABA PRODUKCIJA (RS), u koprodukciji sa: ITVS International (SAD), u saradnji sa: Channel 4 (UK), SVT (SE), YLE (FI)

O FILMU: Braća Pacov imaju dve mačke, dva psa, dva čamca i dve hiljade zabranjenih udica za lov ikrom bremenitih moruna. Jedna riba može da ih učini bogatim, ali “voda vara”, granice su relativne, a kavijar retko ima ukus novca. “Kavijar konekšn” je “ribarski rulet” o dvojici braće morunaša, i njihovom pokušaju da uhvate veliku ribu, koja će im doneti laku zaradu i promeniti život. Dok se Pacovi kockaju sa pisanim i nepisanim zakonima prirode i društva, tonu sve dublje, a da to ne primećuju. Film je premijerno prikazan na IDFA 2008. godine u takmičarskom programu First Appearance. Osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj selekciji na Zagrebdoxu, CEI Event nagradu na Filmskom festivalu u Trstu, Živko Nikolić nagradu na Beldocsu, i GRAND PRIX za najbolji film na Beogradskom internacionalnom festivalu etnoloških filmova.

BIOGRAFIJA AUTORA: Dragan Nikolić je reditelj, scenarista i direktor fotografije filmova „Pogrebnik“ (2013), „Kavijar konekšn“ (2008) i „Nacionalni park“ (2006), sva tri premijerno prikazana na IDFA. Scenarista je dugometražnog igranog filma „Reži“ (FEST 2019), ko-scenarista dugometražnog dokumentarnog filma „Made in Serbia“ (FEST 2005) i kratkog igranog filma „Beži zeko, beži“ (Kanski filmski festival 2003, prva nagrada u cinefondation kategoriji). Autor je pozorišnih komada „Transilvanija“ (izvođenog 15 godina na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta) i „Ja, Amerikanac“ (uvrštenog u pet najboljih za Sterijinu nagradu 2014. godine).

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA: Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

06.11.2023.

Share This