Echo Spiritus – Disbalans

Foto: Una Tomašević

Samostalno izdanje, 2023.

Novosadski atmosferični rok sastav Echo Spiritus je svojom najnovijom pesmom „Obris“ (novogodišnja tema)“ zaokružio svoj debitantski album „Disbalans“.

Bend objavljuje svoj prvi singl „Svetlo“ u novembru 2020. godine, a u martu 2021. i drugo video izdanje pod nazivom „Inkluzija“. Tokom naredne dve godine, sastav se fokusirao na prve nastupe pred novosadskom publikom dok je istovremeno tekao rad na studijskim snimcima.

Početkom feburara ove godine izlazi singl „Treći svet“ koji označava poslednji video spot sa „Disbalansa“. Nakon toga usledila su dva meseca konstantnog objavljivanja novog materijala na YouTube kanalu benda.

Prva u nizu pesama „Ravnoteža“ donosi mnogo mekšu boju gitare i čist zvuk basa koji slušaoca vode kroz priču iskazanu harmonizovanih dvoglasom, sve do samog kraja kada se pesma zakucava tvrdim rifom propraćenim neobuzdanim bubnjem.

Usledile su pesme „Lingvistika“, melodična i setna „Upornost sećanja“, kao i „Između još i dosta je“, „Buđenje života“ i „Arhetip“.

Pesmom „Obris“ (novogodišnja tema)“ koja je objavljena danas, u potunosti je zaokružen album Disbalans i prva epoha benda Echo Spiritus.

Jedan od osnivača benda, bubnjar Zoran Kandić osvrnuo se na temu albuma: “Disbalans je ideja koja zaokružuje celinu tekstova kojima je, nakon cimerovanja sa gitaristom Aleksandorm Pavlovićem, pridružena muzika.Tema albuma je egzistencijalizam, što se može videti u tekstovima od početka do kraja.”

O samom bendu i odnosu sa publikom naveo je: ” Koncept benda Echo Spiritus ide u smeru prikazivanja atmosfere publici koja vlada u samim tekstovima. Postoji publika koja prati ono o čemu bend peva, pa nam je utisak kvinte sa dva vokala najbolje otvorio ideju da se stvori ambijentalna atmosfera. Baš to što nikada nećemo svirati bez dva vokala koja su potpuno autentična, konstruiše bend na prvom mestu nama kao zanimljiv za dalji rad. To u osnovi i jeste najbitnija stvar. Publika kada shvati da radiš iskreno, onda može i da ti veruje u to što radiš.”

Promotivna turneja albuma počela je svirkom u Subotici u klubu Mladost 17. marta. Već narednog vikenda, novosadska publika je imala prilike da ih čuje u punoj SKCNS Fabrici, a 1. aprila održali su nastup u zrenjaninskom klubu „Mitraljez“.

Echo Spiritus je atmosferični rok sastav iz Novog Sada, osnovan u maju 2020. godine, na inicijativu bubnjara i tekstopisca Zorana Kandića i gitariste Aleksandra Pavlovića. Ostatak benda čine: Branko Dobrijević (vokal), Miloš Kolarov (bas gitara), Dušan Mihić (vokal) i Nikola Borić (gitara).

Prvi nastup imali su u julu 2021. u domu-b612, a tokom 2022. godine su bili mnogo koncertno aktivniji, nastupivši na 11. izdanju TAKT Festivala, manifestaciji „Liman zove“ u SKCNS Fabrika i na dve svirke u Omladinskom centru CK13.

Album „Disbalans“ samostalno je objavljen i u fizičkom obliku u vidu CD izdanja.

Share This