Francuski muzičari na 39. Beogradskom džez festivalu

 

Foto: promo

Koncerti u sklopu džez festivala su deo manifestacije Confluences – Francuska u Srbiji u okviru koje su Francuski institut i Francuska ambasada u Srbiji pozvali svoje dugogodišnje partnere da tokom čitave jeseni u sklopu svojih tekućih programa istaknu francuske sadržaje i autore.

Francuskinja Lejla Marsijal će u sali Amerikana Doma omladine Beograda nastupiti u 22.30 časa. Najoriginalnija vokalna interpretatorka na evropskoj muzičkoj sceni, istražuje veze modernog džeza sa francuskim folklorom, romskom tradicijom i muzikom Pigmeja. U duu FiL sa violončelistom Valentinom Sekaldijem nastavlja putem započetim u triju Baa Box, manifestujući lakoću izvođenja i virtuoznost, kreirajući neobične predstave u divljoj improvizaciji. Lejla Marsijal među uzorima ističe pevače Džin Li, Bobija Mekferina, Andreasa Šerera, Bjork i Mariju Žoao, instrumentaliste Erika Dolfija i Mederika Kolinjona, kao i sastav Magma.

Foto: Christophe Charpenel

Francuski saksofonista i klarinetista Silvan Rifle dobitnik je najvećih priznanja francuske džez zajednice, uključujući i nekoliko za album godine. U projektu „Troubadours“ zamislio je kako bi zvučala muzika trubadura ako bi je svirali džezeri, spojivši srednjovekovne moduse sa Koltrejnovim modalnim skalama, bogatim evropskim koloritom i indijskim egzotičnim začinima. Na sceni je prisutan već dve decenije, sarađujući sa legendama francuskog džeza (Anri Teksje, Luj Sklavis, Aldo Romano, Mišel Portal…), kao i uvaženim umetnicima iz SAD (Džon Ajrabejgon, Džon Holenbek, Džoj Baron, Džim Blek…). U sali Amerikana će nastupiti u ponoć.

Foto: Sylvain Gripoix

Pod sloganom „JAZZSCAPES“ 39. Beogradski džez festival počeo je 24. oktobra i traje do 29. oktobra.

Najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim. Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa.

Pojedinačne ulaznice su u prodaji na eFinity blagajnama i onlajn.

Share This