Goblini – Jednina

Metropolis music, 2019.

Pank-rok bend iz Šapca Goblini predstavili su juče, u Muzičkoj kući Metropolis u Beogradu, novi studijski album “Jednina” sa 10 pesama, u prisustvu velikog broja novinara, kolega, ali i obožavalaca. Direktor “Metropolis music” Mioljub Krsmanović s ponosom je istakao da nakon 20 godina i albuma “Re-kontra” ponovo sarađuje sa Goblinima i najavio veliki beogradski koncert na proleće iduće godine.

– Album „Jednina“ je posvećen našem velikog prijatelju Nemanji Jankoviću, koji je nedavno preminuo. Bio je legenda beogradskog maratona i poznat kao pevač u celom regiona. Druže, gde god da si, sa nama si uvek – rekao je Golub.

– Ovo je definitivno najbolji album Goblina u 2019, kao i što su “Istinite priče” bile naš najbolji album 1994. – našalio se frontmen Branko Golubović Golub, koji je na promociju stigao iz Jordana, gde trenutno živi i radi.

– Album smo snimili uživo, jer smo, ipak, koncertni bend i u produkcijskom smislu, ovo nam je najbolje izdanje do sada. Nazvali smo ga “Jednina” još na početku snimanja, kada smo, analizirajući tekstove, shvatili koliko se bavimo pojedincima, za razliku od prošlog albuma “Roba s greškom”, kada smo se bavili sistemom, režimom, društvom, svim tim problemima koji se tiču pada moralnih vrednosti vezanim za socijalne, ekonomske i etičke situacije, ne samo kod nas, nego i u regionu. Ovoga puta bavili smo se ljudima koji su iz tih situacija izašli, na ovaj ili onaj način. Neki su sada gubitnici, neki pobednici, neki su buduće vođe, neki novokomponovani šljam, te kontroverzni biznismeni…

“Metropolis music” će album “Jednina” krajem januara ili početkom februara objaviti i na vinilu. Golub naglašava da su, zasada, snimili četiri spota. Prvi “Meso” već je objavljen, dok je sinoć premijerno prikazan i drugi video-klip “Ti si taj”, u režiji Vuka Protića.

Od 1992. kada su Gobline osnovali pored Goluba i Alen Jovanović (gitarista) i Vladislav Kokotović (basista), sa pauzom od skoro 10 godina od 2001. godine, bavili su se društvom, sistemom i tekstovima su uticali na mnoge. Da je muzički uticaj i dalje jak siguran je Branko Golubović.

– Mislim da muzika i dalje može da utiče na publiku da razvije kritičko mišljenje i stav, bar u nekoj meri. Oni koji slušaju Gobline i svesni su naših tekstova, verujem i da misle kao i mi. Tome se i nadamo – kaže Golub.

Branku je adresa već godinama u Jordanu, gde se bavi humanitarnim radom, pisanjem knjiga i naravno, pisanjem tekstova za Gobline, a kako i sam priznaje, nije lako da se album snimi sa različitih kontinenata, no međutim, smatra da su uspeli da naprave “najozbiljniji i najkvalitetniji album do sad”.

– To ludilo traje već 10 godina. Dobra organizacija je naravno najvažnija. Nekad u avionu imam sreće da odspavam, nekad nemam, pa direktno stajem na binu Nije lako, ali uspevamo. Što se tiče rada na novim pesmama, srećom tu je tehnologija 21. veka, razmenjujemo fajlove, šaljemo jedni drugima šta smo napravili. Ideje se razmenjuju, ali se najviše ipak uradi kad smo zajedno – zaključuje Golub.

 

Share This