Izložba fotografija i koncert mladih talenata za početak 39. Beogradskog džez festivala

 

Foto: promo

U Domu omladine Beograda sinoć je uvodnim programima počeo 39. Beogradski džez festival. Izložba fotografija „Imagery of Jazz“ dugogodišnjeg fotoreportera „Politike“ Anđelka Vasiljevića, sa portretima domaćih i svetskih muzičara koji su učestvovali na manifestaciji, koncertni program kojim je obeleženo 30 godina džez odseka Muzičke škole „Stanković“, kao i svečani koktel kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog i javnog života prestonice, označili su početak još jednog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala.

Tim povodom, Andrija Bojanić, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda je izjavio: „Dom omladine Beograda organizuje Beogradski džez festival od 1971. godine, to je najstarija manifestacija ove vrste muzike u Srbiji i sa ponosom možemo da kažemo jedan od svetionika umetničke, autorske džez muzike na ovim prostorima, ali i šire. Pored toga što nastojimo da budemo beskompromisni u vrhunskom kvalitetu programa i predstavimo najbolje od savremenog džeza u međunarodnim okvirima, naša važna misija je podrška srpskoj džez sceni, posebno mladim talentima.“, istakao je Bojanić.

Foto: Stanislav Milojković

On je naglasio da će Beogradski džez festival i ove godine ponuditi reprezenatativan program, različitih stilova džeza, kao i da je interesovanje publike veliko, te da je nekoliko koncerata već skoro rasprodato.

„Beogradski džez festival je manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, koji je naš osnivač i glavni pokrovitelj. Želim da zahvalim Gradu i posebno resornom Sekretarijatu za kulturu, koji nam pruža mnogo podrške kako bismo dostigli sve umetničke i organizacione ciljeve. Hvala i Ministarstvu kulture, našem drugom značajnom pokrovitelju, kao i Sokoju za dugogodišnju podršku u predstavljanju domaćih muzičara na Beogradskom džez festivalu. Od ove godine imamo i podršku Nacionalne platforme Srbija stvara, a tradicionalno uz nas su i brojne ambasade i strani kulturni centri, čija pomoć je važna u predstavljanju međunarodnih umetnika. Hvala svima što prepoznaju važnost Beogradskog džez festivala.“, naglasio je Andrija Bojanić i dodao: „Koristim ovu priliku da zahvalim i Odboru festivala, na čelu sa gospodinom Jovanom Maljokovićem, i umetničkom direktoru Vojislavu Pantiću, na aktivnom radu u pripremi manifestacije tokom cele godine.“

Foto: Stanislav Milojković

Beogradski džez festival biće svečano otvoren večeras, 25. oktobra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19 časova. Čast da otvore 39. izdanje manifestacije pripala je mladom srpskom džez muzičaru Viktoru Tumbasu, učesniku festivala, i američkom novinaru Tomasu Konradu, jednom od najcenjenijih svetskih džez kritičara i publicista današnjice, koji izveštava sa festivala još od 2009. godine.

Na svečanom otvaranju publika će imati priliku da čuje koncerte kvarteta saksofoniste Maksa Kočetova, sa italijanskim trubačem Fabricijom Bosom kao specijalnim gostom, a potom i trio američkog pijaniste Džeralda Klejtona. Od 22.30h u sali Amerikana DOB, nastupi kvinteta Viktora Tumbasa, kvarteta Jovana Milovanovića i trija Miloša Čolovića, obeležiće deveti po redu „Serbian Showcase“ program.

Foto: Stanislav Milojković

Beogradski džez festival više od pet decenija važi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Pod sloganom „JAZZSCAPES“, povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim. Tokom 6 dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta. U fokusu je saksofon –9 lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: 9 lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad. Konačno, a na to smo posebno ponosni, čućemo 9 premijera: čak 9 sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

Ulaznice su u prodaji preko eFiniti prodajne mreže i onlajn.

Share This