Izložba “Rok muzej” u okviru Dana pančevačkog rokenrola

 

 

Udruženje rok muzičara Pančeva već tradicionalno, svake godine, u saradnji s Kulturnim centrom Pančevo, krajem avgusta organizuje Dane pančevačkog rokenrola. U okviru pratećeg programa otvorena je izložba rokenrol eksponata, fotografija i plakata iz istorije rok kulture u Srbiji. Izložba “Rok muzej” biće otvorena do kraja avgusta.

Posetioci mogu da vide autentične eksponate – muzičke instrumente i opremu, scensku odeću, fotografije, omote ploča, knjige i časopise koji tretiraju rok kulturu.

Osnivači rok muzeja u Srbiji rado izložbu prikazuju i u drugim mestima jer žele da podsete na kulturu koja je bila dominantan način izražavanja i života generacija u drugoj polovini 20. veka. Deo postavke je posvećen i pop i rok kulturi u Pančevu, čija je tradicija duga 57 godina.

“Jako je bitno da se to sačuva i da se pokaže kako bi mladi ljudi shvatili kako treba da se radi.Da vide šta je jedan entuzijazam,želja i ljubav prema muzici. Želimo i da ih motivišemo da stvaraju kako bi napravili nešto novo. Zato im i pokazujemo sve na šta je rokenrol imao uticaj… to je i moda, to su i knjige koje su pisane”, kaže Miroslav Cvetković Cvele, iz Bajage i instruktora, jedan od autora Rok muzeja.

Pančevačka rok scena, smatraju poznavaoci, doživljava procvat. Prethodnih godina pojavili su se mnogi mladi bendovi koji su prevazišli lokanu scenu. Trenutno postoji oko 30 aktivnih bendova.

“Toliko je dobrih CD-ova izašlo, toliko gostovanja širom regiona i to je samo dokaz da rokenrol u Pančevu ima jaku bazu. Nadam se da će biti sve bolje i da će biti sve više mladih koji se bave tom muzikom”, dodaje Zoran Ilić, iz Udruženja rok muzičara Pančeva.

U okviru dana pančevačkog rokenrola biće upriličena i dva koncerta gde će nastupiti mladi ali i oni iskusniji lokalni bendovi.

Planirane su i tribine na temu urbana rok kultura Pančeva i šire okoline, uz prisustvo istaknutih aktera rok scene s ovih prostora.

29.08.2019.

Izvor: www.rtv.rs

Share This