Jan Nemeček – Dissolved

Refractions/Cargo Records, 2023.

Beogradski producent Jan Nemeček predstavlja šesti studijski album “Dissolved” koji je objavljen na svim digitalnim platformama i na LP-u. Ovo je prvo izdanje Janove nove etikete Refractions, dok je za distribuciju ploče zadužen Cargo Records.

Jan Nemeček prvi studijski album “Through The Planetary Void” objavio je još 2005. godine, a tokom godina izgradio je kultni status kao producent i umetnik koji ruši granice i konstantno testira i sebe i publiku na toj uglavnom nevidljivoj liniji horizonta na kojoj se prepliću muzika, ambijent, haos i buka. “Dissolved” je Janov album broj šest i po mnogo čemu je nešto najambicioznije što je napravio do sada. Organski i neorganski zvuci, sintovi, preparirani klaviri, AI glasovi, preglasna pojačala, distorzirana kiselina i šumovi… “Dissolved” može da se analizira kao Janovo viđenje “metal (machine) music”, ali sasvim je u redu i da u njemu čujete zvuke rađanja novog sveta.

“Svaka pesma je saradnja sa nekim, da li je to sada neki field recording koji je neko poslao ili je snimak instrumenta manje je bitno, ali ispalo je kao da je ovde primenjen bedovski pristup radu. Nekada volim dakažem da je ovo New Age ambient provučen kroz prizmu metala ili benda. Želeo sam da izmestim tu vrlo digitalnu, kompjutersku, muziku u živi prostor i da vidim šta bi se onda desilo. Šta bi se desilo kada bi taj modular bio iskorišćen kao bas gitara u živoj sobi,” objašnjava Nemeček.

Gosti na albumu su Branislav Jovančević KӣR koji je svirao liru na “Organ Dissolution”, bas na “Hoover Phase” svirao je Vladimir Mitrović, sempl prepariranog klavira na “Shards” donirao je Lukatoyboy, Miloš Hadžić je na Verbos sintovima ukrasio “On Subtle Horizon”, a dva bitna sempla korišćena na albumu su: na “Shards” – “Listening Station” Kalope i na “On Subtle Horizon” je Jan Nemeček iskoristio deo pesme “Jurjevo” hrvatske grupe Nemeček s albuma “Prokletije”.

Na “Dissolved” se nalazi sedam kompozicija, a kao singlovi izabrane su “True” i “Hoover Phase”. Naslovna strana delo je Emira Šehanovića, a dizajn omota ploče uradio je Bratislav Milenković.

Share This