Jasmina, Stevan i Bjesomar – Sunce zalazi

Bjesomar Audio 2020./Samostalno izdanje

 

 Foto: Mikica Andrejić

Piše: Milan B. Popović

 

Pesma “Sunce zalazi” deo je zajedničkog muzičkog projekta Zorana Marinkovića i Jasmine Trnavac, realizovanog od novembra 2018. do novembra 2020. godine, u kućnom studiju Zorana Marinkovića u Gornjem Milanovcu. Stihovi – Jasmina Trnavac; Snimanje, semplovi, aranžman, produkcija – Zoran Marinković; Korg Kaossilator – Stevan Marinković.

Odavno je poznato da multimedijalni umetnik vrhunskog ranga – ZORAN MARINKOVIĆ BJESOMAR, lider grupe BJESOVI – sarađuje sa mnogobrojnim manje više anonimnim artistima i time im daje na značaju i dodatnoj popularnosti!

Pesma koja je sada izbačena u javnost iz njegove umetničke radionice/kućnog studija kao najnovija SUNCE ZALAZI mi je posebno draga, zato što je  pomenuti BJESOMAR sarađivao sa mojom koleginicom po peru, pesnikinjom JASMINOM TRNAVAC i opet, gotovo samo on, BJESOMAR, na svoj način dao POEZIJI na značaju i marketingu u muzičkoj industriji na čemu mu treba čestitati, učiniti mu naklon, skinuti mu kapu, zahvaliti mu se privatno pa i javno, upravo ovako kako ja to sada činim. BJESOMARU, naravno!

Zanimljivo je da u ovom eksperimentalnom atmosferičnom singlu učestvuje i BJESOMAROV sin STEVAN MARINKOVIĆ, koji je dosta doprineo Korg Kaossilator da ona ima ovakav krajnji rezultat. A rezultat je upečatljiv, hipnotičan, transcendentalan, kosmički, elekrtro-fuzičan, na neki način pun odjeka i zvučnih opiljaka koji imaju smisla i postavljeni su na mesta na kojima treba da budu i da imaju smisla da budu postavljeni. Puno je tu raznolikih, baršunastih zvučnih efekata i aranžmana. Sve je to zasluga BJESOMAROVOG  sina STEVANA MARINKOVIĆA, a pojedini semplovi i aranžmani su delo samog BJESOMARA!

Pesma SUNCE ZALAZI traje vremenski dve sekunde do četiri minute trajanja i gotovo da nije radijski frendli, koje veoma brzo prođu, prolete jednostavno, a sve što je lepo i dobro, brzo prođe. Tako je i sa pesmom SUNCE ZALAZI. Pesnikinja JASMINA TRNAVAC ima jednostavnu razumljivu poetiku i pesnički pečat, ali nikako patetičan niti banalan. Njen poetski lični pečat i samo recitovanje je za svaku pohvalu i svakako predstavlja – kvalitet plus – i to se jednostavno mora naglasiti!

Ovaj izvrstan impresionistički rad multimedijalnog umetnika BJESOMARA – sa kojim je i moja malenkost imala sreću, čast i ponos da sarađuje na zajedničkoj svevremenoj pesmi i spotu ISTINE MAMLAZI KRIJU (BATINA!) koju možete videti na youtube kanalu – sa pesnikinjom JASMINOM TRNAVAC i STEVANOM MARINKOVIĆEM, nedvosmisleno govori koliko je porodica MARINKOVIĆ muzički i umetnički talentovana i otvorena za saradnju sa drugim umetnicima.

Zajednička saradnja ove trojke (BJESOMAR, JASMINA TRNAVAC i STEVAN MARINKOVIĆ) na pesmi i BJESOMAROVOM VIDEO SPOTU SUNCE ZALAZI zapravo indirektno govori i ukazuje da za slobodu duha i umetnost svetlo jutro tek dolazi!

Ja živim za to!

U to ime – živeli!!!

 

Share This