Jelena Tomašević, Goca Tržan, Vanna, Extra Nena – neka od imena u “trci” za počasnu titulu prestižnog “Beogradskog proleća

 

Foto: Bojan Petrović

 

I ovogodišnji konkurs za „Beogradsko proleće 2024“ probudio je veliko interesovanje neafirmisanih autora, ali i već poznatih muzičkih imena, pa je do poslednjeg dana konkursa, koji je trajao od 26.februara do 15. marta, prijavljeno čak 323 neobjavljenih kompozicija u pop i zabavnim aranžmanima.

Od danas su poznata i imena 19 izvođača koji će učestvovati u takmičarskom delu festivala u “trci” za prestižnu titulu festivala u organizaciji mts Dvorane i pod medijskim pokroviteljstvom TV Prva i Naksi radija.

Listu umetnika koji će nastupiti 20. aprila sceni mts Dvorane čine sledeća imena: Jelena Tomašević – kompozicija „Veruj mi da verujem“; Goca Tržan – kompozicija „Pelin“; Extra Nena – kompozicija „Priča o meni“; Vanna – kompozicija „Razlog“; Milan Bujaković – kompozicija „Bezbrižno“; Regina – kompozicija „Nije me strah“; Tamara Živković – kompozicija „Da li smeš“; Marija Mirković – kompozicija “Prezime”; Jasna Gospić – kompozicija „Samo noć da pobijedim”; Mika Muminović – kompozicija „Motiv“; Danijel Alibabić – kompozicija „Slomi”; Ana Petan – kompozicija „Balada za anđela“; Nemanja Radošević – kompozicija „Trag u vremenu“; Dule Lušin – kompozicija „Bože daj mi krila“; Filari – kompozcija „Nebo“; Đole Boem – kompozcija „Za tvoju ljubav“; Bojan Marović – kompozicija „Dobro je sve“; Sloba Bajić – kompozicija „Vrati me u srce“; Petar Vagner Fantom – kompozicija “Još te sanjam”.

Podsetimo, muzičari će se takmičiti u kategorijama: najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija, koje će dodeliti Stručni žiri, a publika će svojim dodeliti PRVU DRUGU I TREĆU NAGRADU FESTIVALA.

Saopštavajući imena takmičara, ali i propozicije festivala, medijima su se obratili: direktor mts Dvorane Igor Stanković, umetnički direktor Festivala Maja Rakovic, vlasnica i glavni i odgovorni urednik Naksi radija i Ivan Ilić muzički urednik Festivala.

Direktor mts Dvorane Igor Stanković istakao je značaj održavanja obnovljenog Festivala treću godinu za redom: “Pokušavamo da iz godine u godinu podižemo standarde festivala, te je prošle godine, drugu godinu od obnavljanja, festival veoma uspešno završen. Cilj festivala je prvenstveno afirmacija muzičkih vrednosti, na jedan potpuno drugačiji način i ono što donosi Beogradsko proleće se ni na jednom festivalu u današnje vreme ne može videti”, rekao je Stanković.

Maja Rakovic je istakla da je ove godine selektovano 19 kompozicija, zbog veoma velikog interesovanja autora i izvođača: ” Posebno sam ponosna sto je Naxi deo Beogradskog Proleća, jer ja muziku živim i ovakav festival je idealan, jer donosi novu muziku radiju, pa možemo uživati u novim pesmama. Neka živi Beogradsko proleće”, istakla je Rakovic na početku konferencije, dodajući da je za ovaj festival vezuju nostalgična sećanja, jer je kao mala, kako kaže “živela s ovim festivalom” : “Sa svojim roditeljima sam dolazila i uživala u pesmama. Velika mi je čast što imam mogućnost da svoj ukus ispoljim i što mi je dodeljena prilika da i ove godine kao umetnički direktor festivala. Nije bilo lako, od toliko divnih pesama, da se napravi uži izbor, pa smo dane i sate proveli slušajući svaku pažljivo. Zaista moram da pohvalim sve učesnike festivala i da istaknem da su svi kvalitetni i vredni. Ovo je tradicija koja mora da se neguje i čuva i u budućnosti.”, istakla je Rakovic.

Ivan Ilić, koji se ove godine obreo u ulozi muzičkog urednika Festivala, poručio je : ” Prethodna godina je bila veoma uspešna sa izuzetno kvalitetnim pesmama autora i imali smo fantastične izvedbe. Mislim da ćemo ove godine sve to i prevazići. Odrastao sam na Beogradskom proleću, slušao pesme, koje su rasle sa mnom koliko i ja sa njima. Ova godina je posebna po tome što se pojavljuju izvođači koje dugo nismo imali prilike da čujemo, jer inače kod nas skoro da nema festivala ovakovog tipa, odnosno zabavne i pop muzike”, kaže Ilić.

Vremeplovom unazad, tačno 63 godine ranije – 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane doma sindikata, današnje mts Dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni FESTIVAL ZABAVNE MUZIKE koji je smatra se bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Kupovina karata za Beogradsko proleće počinje danas na mtsdvorana.rs i blagajni mts Dvorane.

28.03.2024.

Share This