Mobil Demo fest

 

 

Pravo takmičenje počinje sada. Samo još broj lajkova i odluka žirija dele nekog od učesnika Mobil Demo Festa od snimanja debi albuma za našu najstariju i najugledniju izdavačku kuću PGP RTS.

Do 10. septembra na mail redakcije Headlinera stiglo je 36 prijava, a 22 su ispunile sve uslove – da bude reč o autorskoj pesmi i da spot za nju bude snimljen mobilnim telefonom, u jednom kadru.

Kako nijednom od učesnika ne bismo davali prednost, predstavićemo vam ih po abecednom redu, a vama prepuručujemo da preslušate sve prijavljene učesnike, zaista ima vrlo zanimljivih pesama i spotova…

Krećemo:

#1 Bauk – “Pobuna”
Autor spota: Marija Pejin
Snimatelj: Aleksandar Đević
Model telefona: Iphone 6s

Bend Bauk nastao je u aprilu 2019. godine u Kragujevcu. Bend čine Ivan Stanojević – Miki (dižeridu i kahon), Marko Fimić – Fimke (gitara ) i Damir Nedić  vokal). Ideja benda je da se autorska poezija Damira Nedića spoji sa autorskom muzikom Mikija i Fimketa.  Ovo je prvo javno pojavljivanje benda Bauk.

#2 Bulka – “Binary Colors”
Snimatelj: Marko Draško
Model telefona: Samsung Galaxy S8

Bulka je progressive/alternative metal bend koji je nastao aprila 2018. godine, a aktivno radi od septembra iste godine.  Muzika benda je atmosferična i eksperimentalna, sa čestim promenama ritma. Članovi benda su Veljko Maksimović (bubnjevi) , Filip Boškov (bas gitara), Stefan Džogović (gitara) i Marko Reljin (gitara).

#3 Danas ništa kreativno – “Rat na ulicama”
Snimatelj:  Bojan Lazarević
Model telefona: Samsung Galaxy S8

Bend Danas ništa kreativno postoji oko dve godine. Bave se samo autorskim radom i u stalnoj su potrazi za takmičenjima i festivalima. Bend čine Kosta Petrović (vokal, gitara), Bogdan Pavlović (bas gitara) i Aleksa Krstović (bubnjevi). Bend je nastupao na brojnim festivalima i takmičenjima, a bili su predgrupa bendovima kao što su Kerber, Riblja čorba, Partibrejkersi, YU Grupa, Bajaga i Instruktori…

#4 Desert Fox – “Lies”
Snimatelj: Marija Ugrica
Model telefona: Samsung A20J

Bend je nastao krajem 2018. godine kao supersastav, ideja je bila da se neki od vodećih pojedinaca domaće underground scene teškog zvuka udruže i stvore nešto novo, ali poznato svakom ljubitelju starog, dobrog južnjačkog stoner metal zvuka. Postavu čine osnivači, basista Viktor Kiralj iz Sanitariuma, gitarista Kristijan Simić (Framework), kao i bubnjar Bogdan Milovanović (veteran mnogih beogradskih metal bendova) i pevač Luka Radovanović (LouD).

#5 Drugi dolazak – “Poslednji dan”
Snimatelj: Milomir Ćatić
Model telefona: Huawei Honor 8X

Grupa Drugi dolazak nastala negde oko 2006. godine u Rumi i od tada radi na autorskim pesmama. Do sada smo snimili dva, doduše nezvanična, albuma “Pomoz Bog, Srbijo!”(2010) i “Priprema, pozor… smrt” (2013). Bend čine Zoran Purešić (glas, gitara), Vasilije Tomić (bas, prateći glas), Nenad Jovanović  (bubnjevi).

#6 Funkier Project – “Burn My Fire Up”
Snimatelj: Momci iz Napulja
Model telefona: Sony Xperia XZ2 Compact

Funiker je zvanično nastao pre deset meseci, kao ulični bend. Funkier je putujući projekat baziran kako u Beogradu tako i u Luksenburgu i povremeno u Italiji gde su odlučili da ga ozvaniče i daju mu ime. Funkier project čine od 2 do 6 članova, ne računajući publiku koja je takođe deo projekta. Funkier čine Andrija Hadžić – vokal, perkusije, Petar Filipović – gitara, Branko Milivojević – bas. (Ne)stalni članovi su Emiline Tabout – vokal, Todor Živković – gitara ili bas, Dušan Murišić – truba… Ostali članovi žive i rade u Evropi i po potrebi učestvuju u nastupima.

#7 Fusnote – “Dimna Himna”
Snimatelj: Danilo Antić
Model telefona: Samsung A7

Fusnote su somborski sastav koji glasno postavlja pitanja i obrađuje socijalno osvešćene teme. Fusnote dodatno objašnjavaju ili upućuju na dodatno objašnjenje.  Fusnote su hip hop/funk bend koji čine Nikola Selak (vokal), Nikola Lukić (bas gitara), Darko Krsnik (gitara), Danilo Antić (gitara) i Siniša Borota (klavijature).

#8 Grimizna sila – “Reči su munje”
Snimatelj: Vladislav Jurić, osnivač Rok Planete i producent benda
Model telefona: Samsung Galaxy J7 Pro

Mladi bend iz Kraljeva Grimizna sila čine Luka Marković (vokal), Dimitrije Spasojević (solo gitara), Viktor Tanasković (gitara), Vladan Bašić (bas gitara) i Valentina Vukomanović (bubnjevi). Bend postoji više od 2 godine i nastupali su svuda po Kraljevu, od škola, klubova i raznih drugih muzičkih manifestacija. Pripremaju album sa svojim pesmama i imaju snimljene tri svoje pesme za sada. Učenici su srednjih škola i godišta su od 2000. do 2004. a svi su članovi udruženja Rok Planeta koje se bavi afirmacijom rok muzike.

#9 Holloklok – “Angel”
Snimatelj: Maja
Model telefona: Samsung S8

Energija i komunikacija sa publikom su samo neki od termina usko povezanih sa bendom Holloklok.  Začetak benda, koji se bavi alternative metalom, bio je 3. marta 2011. od kada se postava menjala i došla do ove današnje u kojoj su se ustalili Marko Radič, Ivan Vukosavljevič, Igor Minič i Srđan Lončarski.  Bend se bavi autorskom muzikom od čega su u digitalnom formatu dostupna i dva demo snimka pesama “Disgust” i “Angel”,  dok je trenutno u pripremi i singl zajedno sa spotom za numeru “Outside of the box”.

#10 Kraya – “Vrati se”
Snimatelj: Siniša Antunović-Medo
Model telefona: HUAWEI Mate20 Lite

Kraya je ustvari autorski projekat Damira Krajačića-Kraye koji se muzikom bavi još od srednjoškolskih dana. Posetiocima zagrebačkih rock klubova uglavnom je poznat po izvedbama svevremenskih hitova Bjelog dugmeta, Deep Purplea,Whitesnakea… Posle niza godina pevajući po raznim autorskim i cover bandovima, Kraya je krenuo u solo projekat i snimio do sada šest autorskih pesama. Najnoviji singl “Vrati se” napravio je u saradnji sa producentom Davorom Smotalićem-Smotke koji je u ovu priču uneo malo dugačiji pristup. Članovi benda Kraya su Alen Lukač (gitara), Kristijan Tomić (gitara), Damir Heinrich (bas gitara), Vlatko Novak (bubnjevi) i Damir Krajačić – Kraya (vokal).

#11 Cooplung – “Nije kraj”
Snimatelj: Vladan R

adović
Model telefona: Alcatel A5 led

Nekada davno u zemlji Srbiji, ekipa drugara, uživaoca svih tipova rokenrol muzike je napravila dogovor da jednom nedeljno zakupe muzički studio na četiri sata, poskidaju ofrlje nekoliko pesama, donesu gajbu piva i silno se zabave. I svi su pozvani i dobrodošli. Posle nekog vremena, kada je to sve počelo da dobija oblik, pravac i smer, i kada su spremili pozamašan broj pesama, rešiše da oforme bend. Krstiše ga Cooplung. Pošto nisu živeli ni planirali da žive od para zaradjenih sviranjem (jer bi, realno, crkli od gladi), mogli su sebi da dozvole tu privilegiju da sviraju isključivo ono što vole i da slušaju.  Jedino što se promenilo je što su počeli da rade i autorske stvari. I što su možda maaaalo napredovali kao muzičari.

#12 LouD – “Crazy Patrol”
Snimatelj: Luka Radovanović
Model telefona: Samsung  A20J

Bend LouD su u aprilu, 2010. godine osnovali gitarista Đorđe Feštin i bubnjar Nemanja Tanasković. Ideja je bila da se stvori zvuk koji bi bio kombinacija stoner rock rifova, energije metala i southern blues senzibiliteta kako bi nastao što originalniji spoj unatar granica tri žanra.
Od osnivanja, 2010. nekoliko puta su menjali postavu, a posle pauze od tri godine, u aprilu 2016. bend je reosnovan sa novim beskompromisnijim imidžom i podmlađenom postavom. Osnivač Đorđe Feštin i pevač Luka Radovanović su u sastav pozvali Luku Pavlovića za bubanj, Baneta Dimitrijevića na mesto basiste i mladog nadarenog solo gitaristu Stefana Aćimovića. Zbog poslovnih obaveza u Kini, bend je napustio bubnjar Luka Pavlović, a na svoje mesto doveo Dejana Filipovića, nekadašnjeg bubnjara i gitaristu benda Y.O.X. Bend i danas radi u ovoj postavi, a trenutno završava rad na albumu prvencu pod nazivom “Casus Bellum”.

#13 Marshalli – “Ona mi je rekla”
Snimatelj: Lazar Đorđević
Model telefona: Galaxy Note 8

Kruševački bend Marshalli nastao je pre više od godinu dana sa postavom Lazar Đorđević – gitara i vokal , Katarina Uzarević – klavijature i Vukota Šćekić- bas. Bubnjar je stigao nedavno, tako da je bend tada krenuo sa intenzivnijim radom. Njihova muzika bazira se na klasičnom rock n rollu, a ne kriju da im je uzor EKV, a uticaja su imali i Joy Division i XTC. Umalo da odustanu od ideje sa bendom, ali su ipak rešili da se bore i svojom muzikom pošalju poruku onima koji i dalje vide neki zračak svetlosti u domaćem rocknrollu i na kruševačkoj sceni.

#14 Mehanizam – “Sunce našeg neba”
Snimatelj: Luka Jelisavčić
Model telefona: Iphone 6s+

Mehanizam je bend iz Užica nastao 2019. godine sačinjen od članova ranije aktivnih na rok sceni Srbije, ovog puta okupljenih oko novih ideja i rada na autorskoj muzici.  Bend se takmičio na mini gitarijadi u Zrenjaninu i uspeo da se plasira u polufinale Zaječarske Gitarijade među 10 bendova iz Srbije i regiona, a posle toga i u finalno veče gde je imao priliku da još jednom svira pred zaječarskom publikom.
Materijal za debi album je spreman i on bi trebao da ugleda svetlost dana do kraja ove godine. Članovi benda su Ignjat Milićević (klavijature, vokal), Miloš Milićević (gitara), Aleksandar Tomić (bas gitara, vokal) i Marko Radovanović (bubnjevi).

#15  Oktava više – “Zajedno”
Snimatelj: Vladislav Jurić, osnivač Rok Planete i producent benda
Model telefona: Galaxy J7 Pro

Benda Oktava Više postoji već dve godine i nastao je u okviru udruženja Rok Planeta. U sastavu benda su sledeći članovi: Milan Stolić (gitara), Vukša Štavljanin (vokal), David Ružić (bas gitara) i Bogdan Obradović (bubnjevi).
Bend  je imao dosta nastupa po kraljevačkim školama i muzičkim manifestacijama, na primer Street Art festival prošle godine, a nedavno su bili predgrupa Nevernim bebama na trgu u Kraljevu. Pripremaju svoj autorski album i do sada imaju snimljene tri svoje pesme. Članovi benda su svi srednjoškolci.

#16 Sanitarium – “Novog sebe”
Snimatelj: Andy
Model telefona: Samsung Galaxy S9

Sanitarium je alternativni metal bend koji čini petočlana ekipa sa teritorije grada Beograda. Njihove pesme su na srpskom jeziku, a muzika je bazirana na metal zvuku uz elementa panka i grungea.
Članovi bend Sanitarium su Nenad Živković Žile (vokal), Marko Narančić Narke (gitara), Uroš Pajić Paja (gitara), Viktor Kiralj (bas gitara) i Miloš Bajić Hobit (bubnjevi).

#17 Süpersolid – “Istina i prostor”
Snimatelj: Miodrag Vacić
Model telefona: Xiaomi Redmi Note 4X

Süpersolid je dvočlani bend koji spaja naizgled nespojive muzièke pravce, neki bi rekli čak i suprotne . Bend je nastao 2017. godine, kao neformalni duo, isprva sa idejom da se priključi neko na bas gitari, ali posle više neuspelih pokušaja da se neko nadoveže na već oformljeni zvuk dvojca, rešilisu da nastave rad u toj formaciji. U njihovoj muzici mogu se naći uticaji žanrova poput garage rocka, funka, progressiva, d&ba, bossa nove a neretko i tvrđeg zvuka. Süpersolid čine Filip Pešić (bubnjevi) i Dušan Nikolić (gitara i vokal).

#18 The Convicts – “Another Day”
Snimatelj: Milan Ernjaković
Model telefona: Honor 8 lite

Glavni cilj benda The Convicts jeste stvaranje autorske muzike pri čemu sebi dopuštaju potpunu slobodu izraza. Smatraju da se ono što je autorsko pre svega odnosi na nešto što raste u samoj duši stvaraoca, probijajući čvrst zid formi koje su svirali njegovi muzički heroji ili onoga što se smatra poželjnim u datom vremenu.
Svoju muziku definišu kao rock sa uticajem modernijih žanrova. Kroz tekstove pokušavaju da dopru do običnih ljudi i prikažu probleme sa kojima se susreće svaki čovek. The Convicts čine dvadesetogodišnjaci Luka Lazarević (vokal, gitara), Nikola Jovanović Džoni (bubnjevi) i Žika Vučković (bas gitara).

#19  UtoxiA – “Vitamin DD”
Snimatelj: UtoxiA
Model telefona: Samsung

Bend Utoxia je mlad i ambiciozan bend, iako postoji tek nekoliko meseci. Iako još nisu imali puno nastupa,  spremaju se za sezonu punu svirki i, pre svega, autorskog rada.
Članovi benda su Nemanja Popović (vokal), Vuk Jeličić (gitara), Marko Puzović (gitara), Milan Popović (bas) i Darko Rodić (bubnjevi).

#20 Veto – “Čudno”
Snimatelj: Veto
Model telefona: Vivax Point X502

Bend je na okupu od leta 2018. godine i do sada su svirali na nekoliko festivala, od kojih je najzapaženiji bio Enter festival i, naravno, po beogradskim rok klubovima.
Ekipu benda čine: Marko Puzović (gitara), Igor Jovanović (bas) i Lazar Prendović (bubnjevi).

#21 Znoj – “Bako, bako”
Snimatelj: Milan Stajić
Model telefona: Iphone6

Autorski bend ZNOJ iz Pančeva nastao je u maju 2016. Do decembra 2017. bend je proziveo tranziciju u ritam sekciji ,do tada su samo džemovali, smiđljali muziku, pisali tekstove, probali svašta u svim merama i poljima interesovanja. Kako kažu, manje više su odrastali na istoj muzici, koju definišu moćni rifovi, a vremenom se njihova energija samo pojačavala, ideje su krenule da poprimaju svoj oblik, dobile svoje mesto, a njihova mašta je pronašla svoje mesto u zvuku. Od tog momenta su krenuli da stvaraju autorski materijal, koji stvaraju i danas. Muziku i aranžmane rade Predrag Stanković i Goran Milutinovič, a tekstove piše Dobrivoj Stojanović. Trenutno rade na pesmama za svoj prvi album.

#22 Zoološki vrt –  Idemo (feat. Anđela Ilić)
Snimatelj: Dejan Bošković
Model telefona: Iphone SE

Zoološki vrt čine članovi nekadašnjeg benda Hibrid, koji je 1995. godine učestvovao na finalnoj večeri Zaječarske gitarijade. Nakon pet godina, autor muzike Aleksandar Georgiev, i autor tekstova Borislav Bošković, formiraju bend Zoološki vrt, koji ima veliki broj autorskih pesama. U poslednje dve godine bend dobija nove članove i u svojoj konačnoj postavi, krajem oktobra 2018. godine na YouTubeu, objavljuje spot za pesmu “Život je pas”. Bend ima više od 30 demo kompozicija. U leto 2019. grupa je snimila 12 kompozicija u studiju Kuhinja Recording Studio u Nišu. Zoološki vrt čine Aleksandar Georgiev (gitara), Nemanja Lazić (gitara), Aleksandar Mandić (bas), Bojan Ilić (bubnjevi) Filip Kuzmić i Dejan Petrović (vokali) i Dimitrije Mandić (prateći vokal).

 

JEDAN OD OVIH BENDOVA OD DEBI ALBUMA DELI SAMO VAŠ GLAS!

Share This