Nastavak serijala “Hram kulture” – FEST-ovo “rođenje” u Dvorani Doma sindikata 1971. godine

 

 

Stari biser riznice Dvorane Doma sindikata – Beogradski međunarodni filmski festival FEST  i ove godine “vraća” se na mesto svog porekla u Kombank Dvoranu ( Dvorana doma sindikata), gde je 1971. godine i rođen i pod gotovo vizionarskim sloganom “Povratak u budućnost”. Medjunarodni filmski festival FEST, 49. po redu biće održan od od 07. do 16. maja i  u Kombank Dvorani, pored ostalih već kultnih sala u kojima se godinama prikazuje. Ipak, Dvorana doma sindikata ima poseban značaj za ovaj festival!

Naime, kada se kulturnim vremeplovom vratimo skoro pet decenija unazad, podsetićemo se prvog FEST-a održanog 09. januara 1971. i to upravo na mestu današnje Kombank Dvorane. FEST koji je upisan u istoriju svetskih festivala otvorio je čuveni film “Meš” Roberta Altmana.

Foto: Arhiva DDS

Pod sloganom “Hrabri novi svet”, FEST je tada začeo svoju veliku tradiciju festivala koji je vremenom postao jedan od najznačnijih kulturnih događaja beograda i kulturni svetionik odrastanja mnogih generacija.

Prva u nizu manifestacija festivala “Hrabri novi svet” bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen ploča, na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Na spektakularnom prvom FEST-u našli su se ”Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića.

Tada su u pet programa prikazana 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.

Foto: Arhiva DDS

Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu koji nije sprečio da se ispred Doma Sindikata formiraju gužve i da se traži karta više. Tadašnja Velika sala Doma sindikata bila je puna nestrpljivih građana, koji su  sedeli i na stepenicima očekujući da gledaju filmove na platnu, čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem.

Naime, osnivač FEST-a Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival, koje je bilo mnogo veće i kačeno je samo za potrebe FEST-a.

Dvorana Doma sindikata je bila prvo mesto u Jugoslaviji, gde je ono što je bilo nedostupno bilo pristupačno i na dohvat ruke.

Foto: Arhiva DDS

Naime, Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i njihovi veliki filmovi dolazili su u Beograd, i kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom. To tada nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu.

U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Dvorani Doma sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Događaj su upriličili i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila “Zlatno Sunce” za ulogu žene koja je izmislila “ljuljanje kukovima”, zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je “izmislila” hepening.

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili pak regionalnu premijeru.

05.02.2020.

Izvor: sajkaca.com 

Share This