Održana svečana premijera filma “Pucnji u Marseju” u Kombank dvorani

 

Foto: Kombank dvorana

 

Sinoć je u Kombank Dvorani u Beogradu, održana  svečana premijera filma „Pucnji u Marseju“, scenariste i reditelja Gordana Matića. Premijeri, zakazanoj simbolično na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra u Marseju, pored ekipe filma, prisustvovale su i brojne ličnosti iz javnog života Srbije, predstavnici ambasada i kulturnih centara brojnih evropskih zemalja.

Publici u Kombank Dvorani poklonili su se pored autora, Gordana Matića, Dušana Ivanovića-direktor fotografije, Dragica Laušević-kostimograf, Nenad Marković-scenograf, Marko Matović-kompozitor, kao i drugi članovi ekipe, ali i glavni glumci: Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Tamara Aleksić, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković i drugi.

Nakon večerašnje premijere, film počinje svoj bioskopski život širom Srbija, a slede i brojni festivali u Evropi i svetu.

Pucnji u Marseju je sudska drama o suđenju saučesnicima atentatora na kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. Na osnovu autentičnih stenograma sa suđenja, prema kojima je scenario i nastao, film otkriva neke do sad nepoznate detalje o zaveri i samom ubistvu, koji su se dugo čuvali pod oznakom državne tajne u pojedinim zemljama, dok istovremeno baca novo svetlo na čitavu atmosferu u Evropi pred Drugi svetski rat, koji je, kako sam film sugeriše, praktično počeo baš ovim atentatom, mnogo ranije nego što je zvanična istorija označila kao početak.

10.10.2021.

Share This