Predavanje o izgubljenom gradu Inka 11. juna u Domu omladine Beograda

 

Foto: promo

Najmisterioznije nalazište u sred bujne vegetacije i vlažne subtropske klime, na visokom, nepristupačnom vrhu, izgubljeni grad Maču Pikču je najbolje sačuvan arheološki lokalitet iz vremena Inka i najvažniji simbol peruanske civilizacije.

Izgrađen kao kraljevsko utočište za Inka vladara Pačakutija, skriven među visovima Anda visoko iznad zavojite krivine reke Urubambe, izmaglicom obavijeni vrh Maču Pikčua oduvek je privlačio istraživače, arheologe, ezoterike i radoznalce. Od kako ga je američki istraživač Hajram Bingam otkrio 1911. godine, ovaj lokalitet svrstan je u jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u svetu. Otkriće Maču Pikčua je do te mere bilo revolucionarno, da mu je iste godine National Geographic posvetio celo svoje izdanje.

Maču Pikču je sačuvan u odličnom stanju zahvaljujući činjenici da ga konkvistadori nikada nisu otkrili zbog njegovog strateškog položaja, mada se skoro sa sigurnošću može tvrditi da je grad napušten neposredno po njihovom dolasku. Danas, više nego ikad Maču Pikču, svojom dramatičnom lepotom i zagonetnom prošlošću privlači savremene hodočasnike sa svih meridijana, otkrivajući fascinantnu storiju o svom nastanku.

Predavanje će održati Mirjana Stanojlović, profesor engleskog jezika i književnosti, prevodilac i pisac eseja i putopisa koje objavljuje na sajtovima PULSE, časopisu „Travel” i u „Politici”. Do sada je održala devet predavanja o evropskim i svetskim destinacijama u Institutu Servantes, Kolarčevoj zadužbini, Studentskom kulturnom centru, Fondaciji Danilo Kiš u Subotici, Kulturnom centru u Čačku i Biblioteci grada Beograda, sa ambicioznim planovima u ovoj godini za nova predavanja. Autorka je knjige „Ledeni raj Patagonije i magija Južne Amerike.”

Ulaz je slobodan.

05.06.2024.

Share This