Bend Friki objavio singl „Daleko odavde“

 

Foto: promo

Friki je osnovan 2009. godine u Beogradu, nakon jam session-a koji je na bini tada prvi put video buduće članove benda (Nikola, Lazar i Predrag) kako sviraju zajedno. Iz spontanog nastanka, iz traganja za slobodom, iz borbe da to sve bude što iskrenije, proisteklo je i originalno ime benda. Krajem 2009. godine triju se pridružuje Miloš Pavlović kao glavni vokal. U toku stvaranja i izvođenja pesama za prvi album, bend je izrastao i do desetočlanog sastava uz duvačku sekciju, perkusije kao i prateće vokale.

Trenutni članovi benda su Miloš Pavlović (vokal), Nebojša Pavlović (truba), Nikola Simić (gitara, produkcija, mastering), Lazar Ostojić (bas gitara) i Predrag Antić (bubnjevi).

Pored mnogobrojnih svirki u beogradskim rok klubovima bend je nastupio kako revijalno tako i takmičarski na brojnim festivalima (EXIT, Mikser, KULT, Oslobađanje, On the road…).

Do sada su objavili dva albuma na engleskom jeziku, „The way how to live out of home“ i „Life wasn’t made to be controlled“ kao i pet singlova.

Sloboda u muzičkom izrazu dovela je do toga da žanrovski, od benda koji je svoj prvi album mogao da okarakteriše kao fank rok, preko drugog izdanja koji je više vukao na hard rok alternativu, u svoj zvuk poslednjih godina ubace i elemente elektronike, te za svoj zvuk sada kažu da je „rock and tech“.

Važna prekretnica u njihovom radu dogodila se početkom ove godine kada su objavili spot za svoj prvi singl na srpskom jeziku „Slike iz detinjstva“, za koji kažu da najbolje pokazuje šta su sve novo dotakli kao bend u poslednjih godinu dana: „Tu su i zvučni svedoci, pa čak i preplitanja žanrova, a sve u službi teksta koji putuje nazad u detinjstvo ne bi li osvežio staru snagu a za nove vožnje.“

Sada je pred publikom i drugi singl benda Friki na maternjem jeziku, „Daleko odavde“. Za ovu pesmu kažu da je koncertno inspirisana i prilično rokerski i dinamički direktna, dok njen tekst i nije baš takav: „Ako bismo mogli da zamislimo da nit ne biva isprekidana na prelasku u drugi svet ili postojanje, onda bi ovaj tekst frontmena Miloša Pavlovića definitivno bio ambasador te niti.“

Bend za naredni period, osim rada na novoj muzici, najavljuje i žive nastupe. Beogradska publika moći će da ih čuje 21.aprila u klubu Fest u Zemunu.

Share This