“Dječak sa vjetrom” u kosi novi video singl sastava NeonoeN

 

Foto: Nebojša Medo Perković

Nakon moćne balade “Dok ne udahnem te” koja je plasirana kao uvod u novu eru benda, NeonoeN donosi energičnu himnu sanjara pod nazivom “Dječak sa vjetrom u kosi”. Pesma govori u ime svih onih koji bez obzira na činjenicu da su odavno odrasli i bave se “ozbiljnim” stvarima, odbijaju da se odreknu svog prava na snove, maštu i dečačku zanesenost. Takva je i muzika – bez mašte i igre, nema kreativnosti. A rokenrol je svet kroz koji se korača iskreno i bez kalkulacija, u večitoj borbi za tračak svetla u opšteprihvaćenoj kulturnoj tmini.

“Možda smo rijetki ali znamo da nas ima, zato ove stihove posvećujemo svima koji se pronalaze u opisu: ‘Mi smo samo zrna prašine u beskrajnom letu, oluja nas nosi. Mi smo samo duše iskrene, plamen u vosku što mraku prkosi’.”, poručuju iz benda.

“Dječak sa vjetrom u kosi”, drugi je najavni singl za album “Huk na zvuk NeonoeN-a”, koji bend planira da objavi do kraja 2024. godine. Kao što je to bio slučaj i sa većinom izdanja iz ranijeg perioda bend je u kampanju krenuo od lokalnih radio stanica, da bi nakon jedne nedelje opipavanja publike kroz audio doživljaj, objavio i pripadajući video spot.

“Iako svesni činjenice da živimo u vremenu površnog, brzog i lako svarljivog konzumerizma dio naše borbe sastoji se od toga da, ako ništa drugo, ne potpadamo pod uticaje i stvari radimo onako kako osjećamo a ne onako kako to nameću trenutne društvene, a posebno komercijalne norme. Voljeli bi da se naša muzika sluša onako kako mi slušamo muziku, strpljivo otkrivajući slojeve i poruke koje se kroz nju provlače u kodovoma.”, kažu iz benda i dodaju, “Vjerujemo da je ovo jedna od onih pjesama što se slušaju pojačane “do daske“ i pjevaju “iz svega mozga“ skačući u tempu – kod kuće, u klubu ili na stadionu. Upravo je njen spot nastao od kadrova snimljenih na nastupu u okviru Festivala kulture Zabjelo u Pogorici, u junu 2023. Iza snimaka stoji video produkcija Art container, a montažu i postprodukciju radio je fenomenalni Vladimir Toni Pendo.”

Ističu da su često blokirani odsustvom institucionalne podrške i sluha za ovaj segment kulture u matičnoj državi, ali, sa velikom zahvalnošću, izdvajaju Organizaciju za prava muzičkih autora (PAM CG), kao i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada čija podrška, kako kažu, pravi razliku i značajno olakšava proces.

Bend NeonoeN iz Podgorice čine: Marko Vukčević (vokal), Ilija Pejović (gitara), Filip Vulanović (bass) i Milan Vujović (bubanj).

“Dječak sa vjetrom u kosi“ može se slušati na svim relevantnim streaming servisima.

Share This