“Dobar čovjek” – novi singl splitskog pank-rok benda Špurijus

 

Foto: promo

Singlom “Dobar čovjek” najavljuju treći studijski album. Ovaj muzički omaž devedesetim godinama, kada je bend i nastao, vrlo prigodno je izveden u saradnji s Dr. Popom, pevačem kultnog Atheist Rapa, jednim od muzičkih uzora iz najranijih dana splitskih pank- rokera.

Špurijus su splitski pank- rok sastav. Na sceni su od 1998. godine i imaju kultni status u Dalmaciji. Čine ga Boris Tudor, Ivica Božić Jojo, Ante Sabalić Saba i Domagoj Božinović.

Špurijus i Atheist Rap upravo su krajem godine zajednički održali odlično posećenu pank- rok feštu u splitskom klubu Kocka.

“Kao što znamo, definicija dobrog čoveka menja se kroz ljudsko odrastanje. Sve vrline kojima su nas učili i koje smo usvajali kao deca s vremenom postaju nevažne, dosadne, čak i sramotne, a naposletku počinjemo da ih mijenjamo za neke druge karakteristike koje su nam u početku bile neprihvatljive, pogrešne i odbojne. Najuporniji u usvajanju novih vrednosti postaju vođe čopora i moralni uzori. Biti poslušan, rob, umiljat, ponizan – dakle dobar čovek – karta je za bezbolnu vožnju životnom stazom. Svima ostalima ostaje samo bes, ili ruganje takvom sistemu vrednosti. Špurijus je odabrao ovo drugo.”, rekli su momci iz benda.

Autori i glavni pevači pesme su Boris Tudor i Domagoj Božinović, a uz Dr Popa, na pesmi gostuje i TBF-ovac Luka Barbić, koji je zadužen za skreč efekte. “Dobar čovjek” snimljen je u prvoj polovini 2023. u CCC studiju, pod snimateljskom i producentskom palicom Dina Siriščevića, koji je ujedno uradio i mix i mastering.

Video spot je snimio, režirao i montirao Julio Juraga, a uz članove Špurijusa i dr. Popa, pred kameru je stao još jedan splitski muzičar, Zdeslav Mišurac iz klape Šufit, ovaj put u ulozi Dobrog čovjeka.

Singl izlazi u saradnji s izdavačkom kućom Mudri Brk.

“Špurijus je bio jedan od prvih bendova koje smo uživo gledali u Domu mladih i izvikivali parole o Ivi i Ani. Drago nam je da se nakon dvadesetak godina krug zatvorio i da možemo učestvovati u objavljivanju ovog albuma, kao i širenju Špurijusove reči širom Hrvatske i regiona.”, brkato je izjavio Mudri.

Share This