Remedy – Remedy

Ammonite records

 

 

Piše: Milan B. Popović

Nisam verovao da je moguće ali me je NEMANJA KOJIĆ ubedio da je moguće da naletim na moćnu, impresivnu, monumentalnu, krucijalnu, posebnu, refleksivnu i VELIČANSTVENU – REMEDY svojevrsnu pesmu – EVERYTHING IS POSSIBLE – koja se oslanja na nasleđe grupe Blek Sabat, a opet, deluje oštro i inteligentno kao Roling Stonesa u opakoj Sympathy for the Devil + sa njegovim, NEMANJINIM, gitarskim riff isijavanjima i vokalima koji uvlače jezu u kosti, a tromboni  je najavljuju u uvodu i fejd autu. To što sam čuo u ovoj numeri nisam čuo ni u jednoj u poslednjih 10 godina na domaćoj sceni i skidam mu kapu ispod koje nemam dredova, koje sam pre 30 godina sanjao da imam, kao i alku u nosu, koju sam imao, poput kompozitora i ritam gitariste Izzy Stradlina iz tadašnjih GUNS N ROSES, mojih omiljenih junaka života, ne samo muzike!

Album za respektabilnu izdavačku kuću Ammonite records iz prestonice, Beograda, Srbije, koji sadrži 11 numera otvara interesantna i ritmična ETHIOPIAN MOUNTAINS. Autor svih tekstova i muzike i tekstova na CD/LP REMEDY je NEMANJA KOJIĆ. Aranžmane je radio Igor Škoro i Ivan Petrović. Bass gitaru i akustičnu gitaru takođe je svirao Igor Petrović. Snimano u studiju Citadela!

DOWN AGAIN je impresivna i teška, gotovno olovna doom numera, sve do vokala koji izvlači stvar koliko se može, mada težinu koju nosi u sebi, samo retki slušaoci mogu podneti. Kako se približava kraju postaje dinamičnija, brža, otvorenija, lepršavija, raskošnija, pa opet, kao vulkanska lava vrela kao buktinja, sve do vokala NEMANJE KOJIĆA  koji svakako jeste ključna figura ovog sastava REMEDY oko kojeg se sve vrti i NEMANJA KOJIĆ, hteo neko to da prizna ili ne, privatno ili javno, umetnik je posebnog, vrhunskog, planetarno koordinatnog  ranga! Ja to potenciram javno, evo, ovoga puta i na ovaj način! Odajem mu priznanje za oko 30 i više godina postojanja na srpskoj i svetskoj muzičkoj sceni, što na bini uživo, što kao gostujući muzičar. Imao sam čast i privilegiju da sarađuje na mojoj pesmi DRAGI GOSPODINE PREDSEDNIČE koja je objavljena na mojoj rege, rock i hip hop CD kompilaciji MILAN B. POPOVIĆ & HRONIČNO  NEUMORNI sa 33 umetnika i sastava koji su otpevali 33 moje pesme iz moje prve 4 knjige pesama. NEMANJA KOJIĆ je svojim umetničkim nabojom doprineo da naša zajednička pesma DRAGI GOSPODINE PREDSEDNIČE bude još efektnije i da joj svoj pečat, pored mog, originalnog, početnog, pečata.

Jedanaesta numera na albumu REMEDY – SAVE YOUR WISHES- koja, uostalom i zatvara ovo CD /Lp izdanje, deluje kao predah, kako njima samima, njihovim instrumentima, tako i površnim slušaocima, tako i pažljivim slušaocima novog albuma NEMANJA KOJIĆA – REMEDY!!! Mislim da ova izuzetna petominutna pesma nije slučajno ostavljena za kraj. Ona jeste odmor i predah, ali je na neki način i opomena!

Sve pesme NEMANJE KOJIĆA SU POZIV NA MIR, LJUBAV I OPOMENA SU!

REMEDY, KAO LEK, KAO OPORAVAK SCENE!

REMEDY, KAO OZDRAVLJENJE DUHA LJUDI POJEDINCA  I OZDRAVLJENJE TELA!

REMEDY – KAO IZLEČENJE SVETA I PLANETE!

REMEDY – KAO BIPOLARNI VAPAJ ZA POMOĆ I SPAS I VAPAJ ZA RAZUMEVANJE!

REMEDY, KAO PORUKA ČOVEČANSTVU DA NIJE JAČI OD PRIRODE!

REMEDY, DA MUZIKA OPLEMENJUJE!

REMEDY, DA POSTOJI LEK ZA SVE SA MALO DOBRE VOLJE I BEZ GORDOSTI!

REMEDY, BEZ PREŽDERAVANJA I OHOLOSTI!

NEMANJA KOJIĆ JE LEK ZA RANE KOJE NAS BOLE; KOJE TREBA DA LEČIMO!

NEMANJA KOJIĆ JE UMETNIK SVETSKOG RENOMEA I ZASLUŽUJE TAKAV TRETMAN!

NEMANJA KOJIĆ – ZASLUŽUJE, U NAJMANJU RUKU – OSNOVNO POŠTOVANJE, ČVRSTO STEGNUTU RUKU I ZAGRLJAJ!

 

Share This