Romor – Život nakon jutarnjeg programa

Kontra, 2023.

Romor je alternativni worldbeat projekat koji je tokom godina razvijan u jedno poprilično fluktuirajućem krugu ljudi.

Sve se okončalo 2022. godine snimanjem albuma Život nakon jutarnjeg programa i okupljanjem sadašnje postave benda koju čine Goran Zekić, Andrej Lukman (A Flute Nomad), Mladen Nedić, Ilija Kovačević (Elijah) i Dragan Đorđević (VMSH) kao osnivač grupe.

Prvi singl grupe Romor “Kupanje“ veselo je putovanje kroz transformativne i traumatične trenutke života. Romor plete svoju zvučnu draperiju semplovima, brejkbitovima, elektronskim i živim instrumentima: nemilosrdnim arpeđatorima, sintisajzerima, moćnim bas i saz linijama i zavodljivim melodijama balkanskih drvenih duvačkih instrumenata. U singlu „Kupanje“, kao i u drugim pesmama sa albuma, Romor ubedljivo demonstrira veštinu spajanja različitih muzičkih elemenata u harmoničnu celinu, čime se stvara utisak novootkrivene sreće i blaženstva.

U svoj muzici fuzije, Romor se oslanja na hip-hop estetiku semplinga i brejkbitova, dok su harmonski paterni jednostavni i ojačani neumoljivim arpeđatorima i abijentalnim sint-zvucima. U srcu opisane zvučne slike su orijentalni, tradicionalni instrumenti poput makedonske bas-tambure, kavala, frule, uta – i provokativni haiku-stihovi, koji svedenošću i mantričnim ponavljanjem u potpunosti razaraju klasičnu strofa-refren strukturu pesama.

Naziv benda potiče od stare srpske reči „romoriti“ koja znači buncati, nejasno govoriti. O tome najubedljivije govore i kratki tekstovi grupe, vešto uklopljeni u aranžman pesama. Lucidni i duhoviti stihovi, počesto psihoanalitičke težine, jasno stavljaju do znanja da Romor pokušava da izvede ono najteže: da raskine užegli ugovor između tzv. „etno“ zvuka i religiozno-nacionalističkog izraza u korist društvenog komentara, po ugledu na zaboravljeni grčki „rebetiko“.

Samo idejno tkivo albuma Život nakon jutarnjeg programa duguje se učenju shiatzu-učitelja Zlatka Pavlinića, njegovoj „metodi iscjeljujućih zvukova“, koju je Učitelj, pre izvesnog broja godina, podelio u jednom jutarnjem programu. Album je i osmišljen kao put izlečenja organa poput pluća, jetre, želuca i srca; a to je put koji počinje tvrdnjom kako „svi organi vole osmijeh i radost“. Svakako, nakon svih uputa i komercijalnih TV-programa ostaje život onakav kakav jeste: neprijateljski nastrojen i prema osmehu i prema organima. I tu gde ima puno razloga za pesimizam, kompozicije grupe Romor otkrivaju pozitivnost i duhovitost – makar i na nivou cinizma. Jer stvari su takve kakve jesu, a nazad se svakako ne može. Ili kako se peva u uvodnoj pesmi albuma “Zdravlje“:

Ja se ne vraćam u zdravlje
Tamo nema nikog
Tamo nema ničega

Album je sniman u različitim prostorijama, sobama, stanovima, studijima i konačno je isproduciran i smiksan u studiju Strahinje Đurića („Studio u noći“) krajem 2022. i početkom 2023. godine. Prvi video-spot za pesmu ”Kupanje“ sniman je krajem maja 2023. godine u studiju ATOMIC VISUAL SUPPORT, u Zemunu, a rezultat je saradnje sa producentkinjama Marijom Olgom i Andreom Premate. Dizajn kavera izdanja duguje se hrvatskoj umetnici Noemi Čotić (skulptura „Nemir“) i Mladenu Nediću, bubnjaru grupe, dok su fotografije rađene u studiju Nemanje Maraša, u Beogradu.

Share This