Smotra muzičko – dokumentarnog filma u Vrnjačkoj banji od 2. do 4. septembra

 

Foto: Diskogs

 

Regionalna smotra muzičko – dokumentarnog filma „Sarajevo – Vrnjačka Banja” koja će biti posvećena grupama “Indexi”, “Vatreni poljubac”  i „Protest“, biće održana u bioskopu Kulturnog Centra Vrnjačka Banja od 2. do 4. septembra, najavili su organizatori.

Manifestaciju će otvoriti film “Protest u zemlji karijesa” (BiH, 2020) reditelja Damira Pirića, koji predstavlja portret benda „Protest“, osnovan još davne 1990. godine. Grupa učenika Umetničke škole u Sarajevu su formirali tu pank grupu i iste godine imali prvi koncert pod tim imenom, a onda su uskoro snimili i prvi demo album. Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, 30 godina kasnije, sa pet albuma, desetak hitova, ogromnog broja koncerata, „Protest“ još uvek postoji, a u njemu su svirali i muzičari iz Vrnjačke banje. Ovo je priča o ljubavi, muzici i pobuni u složenoj balkanskoj stvarnosti.

Narednog dana, 3. septembra, rok sastav “Vatreni poljubac” će se predstaviti kroz film “40 godina doktora za rock and roll”. Muzički dokumentarac opisuje karijeru i hronologiju legendarnog rok sastava i njihovog frontmena, kontraverznog Milića Vukašinovića. Kroz bend je prošlo više pevača, a jedan album je snimio i čuveni Mladen Vojičić Tifa, koji je obeležio „Bijelo dugme“, upravo kao i Vukašinović.

Antologijska sarajevska grupa “Indexi” će biti predstavljena sa istoimenim filmom koji će 4. septembra zatvoriti ovaj mini festival muzičkih dokumentaraca.

Posle tri godine obimnog istraživanja i mnogih snimanja po čitavom regionu, autorsko-rediteljski tandem Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura je realizovao ovaj ambiciozni projekat.

Film je prikazan na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu, i sada će prvi put biti emitovan u Srbiji. Ostvarenje je osvojilo nagradu za najbolji film tekuće 2021. godine u regionalnoj konkurenciji, na Festivalu “DORF” u Rijeci. Pored članova grupe, u ostvarenju govore i Goran Bregović, Josipa Lisac, pesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, Abdulah Sidran i niz poznatih muzičkih novinara iz regiona.

Na festivalu u Vrnjačkoj banji, za sada su potvrđeni sledeći specijalni gosti – Damir Nevesinjac (“Protest”) i ekipa iz produkcije filma “Protest u zemlji karijesa”, Zoran Redžić (Bijelo dugme), Fadil Redžić (Indexi) i Milić Vukašinović(zapažen u sva tri benda – Vatreni poljubac, Indexi, Bijelo dugme).

30.08.2021.

Izvor: tanjug.rs

Share This