Srbin je najizdržljiviji čovek na svetu, napravio čudo na -50

 

Foto: facebook

 

Lepe vesti stigle su iz Kanade, gde je srpski ultramaratonac Jovica Spajić pobedio na najtežoj i najhladnijoj ultramaratonskoj trci ‘Yukon Arctic Ultra’ koja je duga 300 milja, odnosno nestvarnih 483 kilometra

On je već na pola trke bio 60 milja ispred drugoplasiranog takmičara, a to je uobičajena stvar za trke Jovice Spajića. Ova trka smatra se najtežim ultramaratonom jer temperature u Jukonu dostižu i -50 stepeni, ali, to nije predstavljalo problem ovom Pribojcu da do cilja dođe prvi!

„Bila je hladna prva noć. Kao posledica toga, neki sportisti su naišli na probleme sa promrzlinama. Ne u meri u kojoj će izgubiti prste na nogama ili prstima, ali dovoljno loše da moraju da se povuku“, objavio je u jednom periodu trke organizator Robert Polhamer.

On je naveo i da je njegov tim u kratkom roku primio tri SOS poruke.

„Svima smo mogli brzo da pomognemo. U dva slučaja stvari nisu bile tako teške kako se očekivalo. Međutim, za jednog od sportista, Aleksa de Saina iz Holandije, bilo je važno da se brzo odveze u bolnicu. Aleks je operisan i sada se oporavlja. Ceo tim mu želi brz i potpun oporavak“, navodi se u ažuriranju.

Mnogi su doživeli povrede i probleme sa kolenima, gležnjevima, kukovima, srcem, bilo je još mnogo toga, 12 od trkača na 300 milja moralo je da se povuče do podneva 8. februara, a još dvoje koji su još na stazi morali su da završe svoje trke zbog zaostajanja u vremenu. Ipak, to ne važi za Jovicu Spajića, možda i najizdržljivijeg čoveka na planeti.

Inače, Jovica Spajić rođen je 1987. godine u okolini Priboja i nosilac je crnog pojasa u japanskoj džijudžici i džudou, Ginisov je rekorder jer je uradio 30.000 trbušnjaka u roku od 24 sata i pripadnik je srpske Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Od 2012. godine je reprezentativac Srbije u ultramaratonu i od tada niže uspehe širom zemaljske kugle, ali ovo je definitivno kruna njegove karijere, zadivio je i Novaka Đokovića koji mu je čestitao.

 

10.02.2024.

Izvor: sportal.blic.rs

Share This