Srđan Marjanović – Sentimentalnih 50

Fidbox, 2024.

Od danas je u prodaji nova LP ploča (180-gramski ljubičasti vinil, gatefold omot) našeg legendarnog kantautora Srđana Marjanovića, objavljena povodom njegove pola veka uspešne karijere, u izdanju izdavačke kuće Fidbox.

Takođe, od danas u podne na YouTube kanalu Fidboxa dostupan je prvi video singl sa ove ploče za pesmu “Mi smo jedno drugom govorili vi”. Album nosi naziv “Sentimentalnih 50” i snimljen je uživo u beogradskom pozorištu “Dadov” 24. novembra prošle godine.

Ploča sadrži 14 pesama i predstavlja presek njegove celokupne karijere, a isto toliko kompozicija se nalazi i na nedavno objavljenom CD-u u izdanju PGP RTS-a. Retki su izvođači i autori iz sveta rokenrola u regionu koji su uspeli da se održe i ostanu aktuelni više od 50 godina. Srdjan Marjanović je jedan od njih.

Kantautorskim radom se bavi još od daleke 1973. godine, kada je pobedom na Subotičkom festivalu skrenuo pažnju na sebe. Odsvirao je i otpevao veliki broj hitova – “Tražim”, ”Moja mala”, ”Idi”, ”Mi smo jedno drugom govorili vi”, ”Nije ti se htelo”, “Ne veruj nikome”, ”Bebo ne plači”…

Ovo je njegov 18. album, prvi snimljen uživo, a objavio je i 10 singl ploča. Interesantan je podatak da mu je na prvom albumu muzička pratnja bila legendarna YU Grupa. Krstario je godinama bivšom Jugoslaviom i Evropom sa svojim bendom Puma. Gostovao nekoliko puta u nekadašnjem SSSR-u. Bio je urednik u beogradskom predstavništvu izdavačke kuće RTV Ljubljana omogućivši mnogim našim grupama da objave svoja prva izdanja za tu kuću (Ekatarina Velika, Kerber, Poslednja Igra Leptira…).

Dobitnik je mnogih nagrada, a pored muzike studirao je i žurnalistiku, radio kao novinar za mnoge poznate časopise, a objavio je i 4 veoma uspešna romana. Nedavno je završeno snimanje dokumentarnog filma “50 sentimentalnih” o njegovom životu i radu u produkciji Fidboxa, a u saradnji sa Radio televizijom Srbije.

Share This