Svečano otvoren 67/68. Martovski festival u Domu omladine Beograda

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović svečano je večeras u Domu omladine Beograda otvorio 67. i 68. izdanje Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. On je posthumno dodelio nagradu za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću i uručio je njegovoj supruzi Ljiljani Erić-Simjanović.

Mladenović, koji je predsednik Odbora festivala, izrazio je čast i zadovoljstvo zbog prilike da otvori ovogodišnji Martovski festival i naglasio da je početak ove tradicionalne manifestacije ujedno i poruka da se život, koliko je to u ovom trenutku moguće, polako vraća u normalu.

“Iza nas je teška godina, godina puna straha, koju bismo najradije da zaboravimo. Pandemija je odnela mnogo života i na neki način nas vratila osnovnim vrednostima, koje smo nažalost, usled “brzog” stila života, pomalo zaboravili. Danas, slaveći “Dane Beograda”, otvaramo 67. i 68. izdanje Martovskog festivala. Iako naziv festivala jasno govori o terminu održavanja, ove godine ga otvaramo u aprilu i nadam se da je to poslednji takav slučaj. Kao što ovogodišnji slogan “Dana Beograda” kaže – Kultura pobeđuje, otvaranje ovogodišnjeg Martovskog festivala pokazuje da je to istina”, rekao je Mladenović.

On je istakao da je ove godine priređen zaista obiman i bogat program. Mladenović je podsetio da je prošle godine sve bilo spremno za 67. izdanje festivala, ali je po uvođenju vanrednog stanja bilo jasno da mora doći do odlaganja.

“Najavili smo nakon toga festival za jesen, ali je i tada bilo nemoguće organizovati ovakav događaj, pa je doneta odluka da ove godine imamo “dupli program”. Konačno, pandemija je i u martu ove godine bila u zamahu, nadamo se poslednji put, pa je tako festival pomeren za april. Nadam se da ćemo do 25. aprila uspeti da realizujemo sve što je planirano i da ćemo u takmičarskom programu videti svih 95 filmova – 54 iz programa 67. festivala i 41 iz 68. izdanja. Pripremljeno je i mnogo materijala iz revijalnog dela programa, mnoštvo radionica i nadam se da ćemo iskoristiti sve potencijale koje nam ovaj festival svake godine pruža. Apelujemo na sve mlade filmske stvaraoce, one koji su na početku karijere, da budu što prisutniji i iskoriste priliku koja im se pruža kroz bogat program ovogodišnjeg festivala”, naglasio je Mladenović.

Prema njegovim rečima, realizaciju dvostrukog festivala ove godine omogućili su glavni sponzori, pre svega Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

“Bez velikog prijatelja festivala – kompanije Lukoil, takođe ne bismo mogli da uradimo sve što smo planirali. Zahvalnost dugujemo i svim drugim sponzorima koji su omogućili ovogodišnje izdanje festivala. Takođe, veliku zahvalnost na trudu i zalaganju dugujemo umetničkom direktoru Dejanu Dabiću, kao i svim selektorima. Nadam se da će organizacija ove manifestacije, posle 12 teških meseci, otvoriti vrata i za druge događaje sa dugom tradicijom u Beogradu”, rekao je Mladenović.

On je dodao da je ovogodišnji festival posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću, kako je rekao, divnom čoveku, velikom stvaraocu i sjajnom umetniku.

“On je dobitnik nagrade za životno delo i tu odluku doneli smo još prošle godine. Odlaganje festivala, prošlogodišnje, kao i ovogodišnje za jedan mesec, nije dozvolilo da Zoran Simjanović lično dobije priznanje kojem se mnogo radovao. Strašni virus ga je otrgao od nas i možemo samo da mu kažemo hvala za sve što je uradio za filmsku umetnost u Srbiji, kao i uopšte za kulturu u našoj zemlji. Taj gubitak je toliko veliki da ćemo ga postati svesni tek u narednim godinama. Ostaje njegovo veliko delo i nadam se da će svi studenti koje je izveo na pravi filmski put, nastaviti tamo gde je on stao”, poručio je Mladenović.

Foto: Stanislav Milojković

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je rekao da je festival namenjen istinskim ljubiteljima filma.

“Večeras sam istovremeno srećan i tužan. Srećan sam jer smo posle pauze uspeli da organizujemo „duplo“ izdanje festivala, koji je odoleovao i u najtežim godinama, pa je primera radi održan 1999. godine u atomskom skloništu Doma omladine. Veoma sam tužan zbog činjenice da čovek koji je jako voleo Martovski festival i kome smo prošle godine namenili nagradu za životno delo – Zoran Simjanović, nije više sa nama”, rekao je Dabić.

Martovski festival trajaće do 25. aprila i publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

20.04.2021.

Share This