They Drive by Night – Pomračenje


POP Depresija, 2024.

Tri nedelje od izlaska furioznog singla “Frankenštajn” beogradska petorka They Drive by Night vraća se sa debitanskim albumom “Pomračenje”. Pored najavnog singla na albumu se nalazi još šest autorskih pesama uz obradu himne “See That My Grave Is Kept Clean”. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcamp-u i YouTube-u.

“Pomračenje” je snimio Dušan Filimonović, miks i produkcija delo je Srđana Popova, dok je master radio Džejms Plotkin. They Drive by Night čine Nemanja Nikolić (gitara i vokal), Iva Kuzmanović (vokal), Bojan Nikolić (gitara), Vladimir Milićević (bas) i Pavle Popov (bubanj).

“Mislim da sam negde krajem 2020, početkom 2021. došao do odluke da pravim pesme na maternjem jeziku. Ne da sam pre toga imao bilo šta protiv toga, već sam jednostavno po inerciji pisao na jeziku na kojem uglavnom slušam gitarsku muziku. Naravno, do toga je došlo spontano, a sve je počelo tako što sam imao rif kojim sam bio zadovoljan, ali mi nije ništa padalo na pamet kada je tekst u pitanju. Zvučao je kao neki Black Sabbath sa prva dva albuma, koja inače baš volim. I tada mi Boki (gitarista) šalje predlog za tekst i pesmu koja se zvala “Mali teror” i odnosio se na model Orange pojačala. Odmah sam seo i napisao novi tekst, ali sa malo izmenjenom temom – Mali Teror koji ruši grad. To je bila prva pesma na maternjem jeziku koju smo napravili, a posle toga su se nizali “Zid”, “Nikad nismo imali šanse”, “Crni beskraj”… “Nikad nismo imali šanse” je nastala tako što sam ekstremno pojednostavio neki rif Sepultura pesme (ne sećam se koje konkretno), a onda je u brejku pesme Pavle dodao i Massive Attack ritam. Kasnije sam shvatio i da je naslov u stvari prevod pesme The Brian Jonestown Massacre. Naravno, ima takvih primera na ovom albumu puno, da ne otkrivam baš sve, mislim da je zanimljivo ako neko prepozna sve te različite uticaje koji nekada nastaju sa namerom, a nekada i sasvim slučajno. Album smo snimali iz dva navrata – prvo “Teror”, “Zid” i “Propast sveta”, a onda se, zbog raznih obaveza, drugo snimanje desilo tek godinu dana kasnije, leta 2023. Tražili smo što prirodniji zvuk gitara, onako kako ih čujemo iz pojačala. Naziv za album je došao na kraju, kada sam preslušavao sve pesme u miksu, nekako mi se nametnuo sam po sebi – “Pomračenje”. Sad čega – Sunca, Meseca ili uma – procenite sami,” otkriva genezu pesama na “Pomračenju” Nemanja Nikolić.

They Drive by Night je bend nastao iz muzičkog projekta vizuelnog umetnika Nemanje Nikolića. Sve je počelo minimalističkom interpretacijom stoner roka, da bi zvuk nastavio da se oblikuje eklektičnim pristupom raznim, uglavnom bazično gitarskim, muzičkim žanrovima. Bend karakteriše distorzirani gitarski zvuk, ispod kog se valja mantrični ritam praćen tekstovima koji referišu na filmove, pop kulturu, vizuelnu umetnost i književnost.

Share This