Treća Smena – Dovoljno jak

Kontra, 2024.

Albumom “Dovoljno jak” Treća Smena se sprema da vas povede na jedno emotivno putovanje i samoistraživanje emocija duboko usađenih u psihu svih nas. Autori vas vode kroz osećanja koja svakodnevno ispoljavamo ali ih neozbiljno doživljavamo preskačući činjenicu da na kraju ipak sve zavisi od nas samih, stavljajući u prvi plan Čoveka. Preispitujuci sebe, preispitujemo druge i dovodimo poredak stvari u jedan red koji nama , na kraju dana, predstavlja mir.

Treća Smena, poznata po svojoj iskrenoj i strastvenoj interpretaciji muzike, obrađuje teme koje se tiču svih. Ovo izdanje je muzičko putovanje koje istražuje dubine unutrašnjih osećanja snage, ponosa, međuljudskih odnosa i ljubavi , ali i straha i nesigurnosti kao tereta modernog društva, čineći jednu specifičnu protivtežu jedno drugom i stvarajući balans koji slika ono što se jednostavnim jezikom naziva život.

“Dovoljno jak“ nije samo muzika i tekst, već iskustvo. Sa velikom pauzom između prvog i drugog albuma dolazi i dublje preispitivanje emocija. Kroz slatkastu ruzičastu auru prvog albuma, “Dovoljno jak“ se izdvaja kritikom. Godine su ostavile traga pa se lajtmotiv “Sobe”, a to je Ljubav, ovde može videti kroz lupu realnosti koja ogoljava sve nesavršenosti i donosi u prvi plan još neka osećanja koja su od ljubavi neraskidiva, a opet i sama toliko jaka i stvarna da žive sopstveni život.

Međutim neraskidivost nije ono što je obeležilo period između dva albuma Treće Smene. Došlo je do promene u postavi benda. Nekadašnjeg basistu Nemanju Milenkovića je zamenio Aleksandar Nedeljković, koji je bendu doneo novi “gruv”, a bend je napustila i nekadašnja pevačica i violiniskinja benda Jovana Jevtić, koja je svoju karijeru nastavila u Nevernim Bebama. Ali…. njen glas se i dalje čuje na novom albumu! Kako na singlu “Mlade godine” u pratećim vokalima, tako i u do sada neizdatoj pesmi “Ne traži me” koju je Jovana otpevala kao glavni vokal.

Ono u čemu je Treća Smena ostala dosledna je velika žanrovska raznolikost pesama. Od tvrdog roka, preko popa do prepoznatljivih balada i lirski jakih, emotivnih i uvek iskrenih tekstova.

Iako je Treća Smena napravila veliku pauzu između dva studiska izdanja ne može se govoriti o odsustvu rada i kreativnosti. U periodu između, Smena je učestvovala na više festivala na kojima je pobrala brojne nagrade i pojavila se na mnogim zapaženijim koncertima, a izdala je i četri singla koja se sada nalaze na albumu “Dovoljno jak“. Bend je svoju kreativnost ispoljavao kroz žive nastupe ali se nekako pogodilo da ova deseta, jubilarna godina postojanja benda bude i godina izdanja drugog albuma. Nakon izdanja su planirani koncerti širom države u cilju promocije albuma “Dovoljno jak“!

“Dovoljno jak“ studijski album je dostupan za slušanje od 31.05.2024. godine na svim digitalnim platformama.

Share This