Turska psihodelična senzacija Gaye Su Akyol stiže u Dorćol Platz

 

Foto: promo

Gaye Su Akyol PREMIJERNO dolazi u Srbiju! Ova svestrana umetnica, aktivistkinja i vlasnica najboljeg world music albuma u 2023. nastupiće 16. februara u Dorćol Platzu i sa sobom doneti oveći džak psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike.

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu. Pre nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. 2014. izdala je album prvenac Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels), a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak. Ona u svom izrazu meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rock i grungea. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i delo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina. Muzika koju stvara Gaye Su Akyol primecena je i od najpoznatije world music izdavačke kuće Glitterbeat koja joj je izdala posljednja tri albuma, uključujući i najaktuelniji Anadolu Ejderi (“Anatolian Dragon”) koji će ovom prilikom promovisati u Dorćol Platzu.

Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019., dok je prošlu godinu zakucala nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomerajuci norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj.

Dan kasnije nastupice i u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hangtime Agencyja.

Pretprodajne ulaznice po ceni od 2600 dinara mogu se kupiti putem Gigstixa, a na ulazu će im cena biti 3000 dinara.

Share This