U prodaji knjiga i dvostruki CD “Rockanje u Vinkovcima”

 

Foto: Dubravko Mataković i Domagoj Bešlić

 

Nije tajna da su Vinkovci poznati kao snažno rok uporište i sredina koja nas već dugi niz godina daruje jedinstvenim muzičarima čiji uticaj nadilazi granice ovoga grada. Šezdesetih godina prošlog veka u Vinkovcima su se održavale igrnke na kojima su žarili i palili kultni bendovi, poput grupe The Milky Way, koji su oduševljavali publiku izvodeći svetske rok hitove, ali i autorske pesme. Tokom godina, u gradu se razvila klima pogodna za mlade ljude koji su se svojim stavovima, stilom oblačenja i načinom razmišljanja razlikovali od uobičajenog, a sve je kulminiralo osamdesetih godina prošlog veka pojavom nekolicine izvođača koji će zauvijek ostati upisani u antologiji hrvatske rok muzike.

Upravo je priča o rock sceni osamdesetih i devedesetih godina ispričana u knjizi “Rockanje u Vinkovcima” koju prati istoimeno dvostruko CD izdanje sa čak 46 pesama nastalih u pomenutom periodu. Autor knjige Ivica Aničić vrsni je poznavalac zbivanja u gradu, ali i hronolog koji nam približava neverovatne priče o sastavima kao što su Pogreb X, The Užas, Špilšul, Majke, Satan Panonski, Kaotične duše, Pokvarena mašta, Nepopravljivi i drugi. Jedan od urednika izdanja, Goran Čelig, marljivo je skupljao i arhivirao snimke koje se pojavljuju na CD-u, a koje je remasterizovao Mauro Širol iz Croatia Records studija.

“U najezdi zabavnjačko-disko-folk narodnjačkog zvuka, koji je dominirao tadašnjom estradom i medijima malobrojni su oni koji su mogli naslutiti kako se baš u Vinkovcima spremala prava rok invazija i to na celokupnu muzičku scenu tadašnje države. Bilo je to jedno od slavnih vremena ovoga grada, kada ste stvarno voleli živeti u njemu. Odrastao sam u to doba u Vinkovcima i sećam se kako, iako smo ih voleli u isto vrijeme, nisu nam bili najvažniji Partibrejkersi, KUD Idijoti, Električni orgazam ili Ekatarina Velika. Jer mi smo imali svoj svet, u kojem su naši superheroji bili oni s kojima smo se svakodnevno viđali, išli u školu, posećivali ista mesta, sa njima zajedno jeli i pili, družili se i raspravljali o onome što rade i planiraju.”, piše u predgovoru knjige Goran Čelig.

Knjiga i CD “Rockanje u Vinkovcima” predstavljaju važan dokument vremena i nezaobilazan deo obavezne rok literature. Dvostruku CD kompilaciju nabavite u webshopu i svim prodajnim mestima Croatia Recordsa.

24.09.2021.

Izvor: novosti.hr

Share This