Vladimir Maričić – Sonet

PGP RTS, 2024.

Džez pijanista i kompozitor Vladimir Maričić i njegov džez trio- predstavili su 12. autorski studijski album „Sonet“, koji je nedavno objavio PGP RTS.

Savremeni džez, na tragu ekspresije tradicionalnog „post pop“ klavirskog trija- karakteristike su albuma „Sonet“. Na novom autorskom projektu cenjenog pijaniste i autora, ovekovečeno je devet kompozicija. Dve pesme karakteriše kombinovanje balkanskih motiva i „džez rečnika“, što je i ranije bila praksa Vladimira Maričića. Takođe, nisu izostali ni latino zvuci- tipični za autorski izraz ovog umetnika.

Maričić je na promociji albuma u Sokoj klubu poverio da se album „Sonet“ najviše izdvaja po tome što se on autorski vratio klasičnom džez jeziku- „to nije bio slučaj ranije jer sam stalno kombinovao džez jezik sa jezikom balkanske ornamentike. Ovoga puta to nisam učinio, dok su latin-džez kompozicije na tragu nekih mojih ranijih albuma. Imao sam i goste, na dve kompozicije- kubanski muzičari na kongama i malim perkusijama.“ rekao je i dodao: „Moj novi muzički mterijal nudi zanimljiv kolorit klasičnih džez numera, balkan i latin džez kompozicija. Ovom prilikom prikazali smo i video spot, za naslovnu numeru albuma-“Sonet“, koji je realizovao mladi tim krativaca- „Ison film“, predvođen autorom Borisom Lukmanom. Radujem se što su ovi mladi, obrazovani i telentovani ljudi bili inspirisani i voljni da urade ekranizaciju naslovne kompozicije albuma i verujem da će i publika prepoznati da su taj zadatak realizovali vrhunski. Takođe, želim da istaknem da sam veoma zadovoljan i odzivom medija. Nema mnogo autorskih džez izdanja tokom godine u našoj zemlji, a ova muzika zaslužuje da bude promovisana i predstavljena- kako svim ljubiteljima džeza tako i svima onima- koji će to tek postati.“

Uz iskusnog i renomiranog pijanistu, „Vladimir Maričić trio“ čine još i bubnjar-Dušan Ivaniševi i Milan Nikolić (kontrabas).

Share This