Za novih 25 godina – Završen rekordan Blokstok

 

Foto: Aleksandar Milutinović

Prepun park, moto povorka, šest festivalskih nastupa i više od 25 godina tradicije ukratko sumira subotu veče u novosadskom Železničkom parku.

„Ovo je događaj koji pokazuje u kom ritmu kuca srce Novog Sada. Čak i kada znamo da možemo bolje, damo sve što imamo u sebi da se ovaj Festival, baš ovako, svake godine desi i to je energija koju naša publika prepoznaje, i verujem da nam se baš zato iznova vraća“, kaže jedan od organizatora Festivala, Marko Tančik.

Ove godine na bini smo imali prilike da gledamo i slušamo veterane, bendove koji iza sebe imaju decenije festivalskih i koncertnih nastupa i albuma, poput Amajlije i Prljavog inspektora Blaže i kljunova. No, mali iskorak, makar za najčešće ovu pank i rok binu bio je izuzetno energičan nastup beogradskog hiphop sastava Sunshine.

„Ovaj deo grada se zove Blok, a mi smo iz Blokova, već smo tu našli neko metafizičko poklapanje. Mi poznajemo lokalpatriotizam, on je utkan u naš bend. Nama je važno da naše pesme danas opstaju, da se prenose sa kolena na koleno. Ranije kada smo govorili da su nam pesme vanvremenske, delovalo je da samo prepotentni, ali ovaj nastup pokazuje da opstajemo. Drago mi je da bend i dalje postoji, da sviramo i dalje na velikim binama i na istim vrednostima“, priča Branko Bojović, frontmen benda Sunshine.

Foto: Aleksandar Milutinović

„Hedlajner“ večeri, bio je čuveni novosadski bend Ateist rep. Bend koji ima šest studijskih albuma i blizu 1.100 koncerata širom regiona, ali i Evrope ove godine obeležava 35 godina kontinuiranog stvaralaštva. Ovaj jubilej bend je imao priliku da proslavi sa svojom omiljenom publikom u parku.

“Svaki put se radujemo dolasku na najstariji živi novosadski rok festival! I obaj, baš kao i raniej nastupe u parku pamtićemo po odličnoj atmosferi, a posebno nas raduje što je sve više mlade publike u parku svake godine“, kaže frontmen Atheista, Aleksandar Popov, dr Pop.

U subotu je Blokstok još jednom pokazao zašto nosi epitet festivala za sve generacije.

“To je pre svega festival koji pruža priliku mladim autorskim izvođačima da nastupe, festival koji neguje neke komšijske vrednosti, koji na kraju krajeva predstavlja ono što blok kao deo grada jeste i od toga nismo odstupili. Ukoliko imamo priliku da Blokstok dignemo na još viši nivo, a da se ne izgube sve te vrednosti, svakako ćemo nastaviti da to činimo i dalje. Sinoć smo pokazali da iznova možemo da obaramo sopstvene rekorde i dovedemo veliki broj ljudi u park, dece, starijih komšija, porodica i da napravimo zaista odličnu žurku”, dodaje Tančik.

Tako je bilo od 19 časova kada je Festival otvorio demo bend, pobednik konkursa za mlade autorske bendove, Restore. Usledili su apatinski Majkan i novosadska Amajlija. A nakon što se publici pridružila i velika kolona motorista moto unije Vojvodine, na scenu su krenuli da izlaze takozvani hedlajneri – od Sunshina do Atheist rapa.

Foto: Aleksandar Milutinović

Ipak, senzacija večeri ispostavljena je u vidu raspoloženog Blaže, frontmena benda Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, koji je osvojio i nekoliko minuta nastupa Amajlije, ispraćen koreografijom baklji iz publike.

„Trideset godina nije lako opstati ni u braku, a ne na sceni, sa pet muškaraca u grupi. Srećom, radimo posao koji volimo i to se vidi na sceni, a kada je Blokstoku i Novom Sadu reč, evo već treći put“, napominje frontmen grupe „Prljavi inspektor Blaža i kljunovi“, Igor Blažević Blaža.

Ovogodišnje izadnje Blokstoka možda je završeno, ali pripreme za sada već tradicionalni Zimski Blokstok, već su u toku, poručuju organizatori i napominju da sledeće godine novosadsko naselje Blok puni 60 godina, a to će već biti dovoljan povod za spektakularno izdanje jednog od omiljenih novosadskih festivala.

Share This