Zid mortal – Monopol i riziko

Take It Or Leave It Records, 2018.

Nakon duge diskografske pauze najzad je pristigao novi, treći studijski album beogradske rok postave Zid Mortal „Monopol i riziko“ (Take It Or Leave It Records) , a njegova promocija otpočela je 20. 9. na talasu Radija 202, u emisiji “Demo ekspres” kod legendarnog Vlade Jankovića Džeta.

Album „Monopol i riziko“ je proizvod mnogih besanih sati studijskog rada, delo mnogobrojnih gostiju i saradnika na albumu, što govori o tome da je Zid Mortal napravio album moderne produkcije sa velikom dozom emocije na koju nas je rock’n’roll navikao. Snimatelj albuma je Marko Živanović, a miks i master je delo Dragana Petronića.

Na albumu su svirali: Nenad Šobić (vokal, gitara), Goran Šobić (gitara), Slobodan Bugarčić (gitara), Željko Adžić (klavir), Đorđe Golubović (bas gitara), Milan Jejina Yeqy (bubanj).

Kao gosti na albumu se pojavljuju: Jovana Milošević (Maraqya), Milena Branković (Trigger), Katarina Popović (Etar), Robert Perić (Feud, Rapid force), Vidoja Božinović  Džindžer (Riblja Čorba), Nikola Zorić (Riblja Čorba), Nikola Demonja Jr.

Dizajner omota je Ivan Apostolović Apostol.

Naziv benda nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan. Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji. Album „Monopol i riziko“ je tu da bi nas opomenuo da živimo u svetu društvenih igara i da postoje pravila igre. Ceo svet u kojem živimo postao je talon za društvene igre Monopol i Riziko. Ali, ono što se promenilo je da Monopol igraju vojnici, a Riziko biznismeni. Mi smo u toj igri prepušteni sami sebi i zavisimo od sreće u bacanju kockica, kaže Goran Šobić Sirano.

Prvi video singl, koji je lansiran u isto vreme kada i album, načinjen je za pesmu „Pet minuta sam“.

Spot dočarava svet kao zatvor i ljude koji u njemu žive nesvesni toga. Oni koji su svesni, pokušavaju da nađu izlaz. Spot je režirao Goran Šobić Sirano, za snimanje su se pobrinuli Vladimir Talijan i Nikola Popović, a za montažu i kompozing je bio zadužen Milan Pejnović.

Umetnici su najvredniji deo čovečanstva, oni imaju moć da vide i razumeju svet tako da ga drugima predoče kao sliku, film ili muziku, i oni su slobodni. Poruka spota se posebno odnosi na zemlje regiona jer svi mi živimo slične živote, govorimo sličnim jezikom i jedni druge u svemu možemo da razumemo. Želja mi je da shvatimo da dok se drugi igraju našim životima zaboravljamo na sve ono lepo što svi mi u regionu posedujemo i zajedničko je. Hajde da marginalizujemo sve ružno što nas okružuje, rekao je Šobić.

  1. A1 Čovek i drvo
  2. A2 999
  3. A3 Južna Afrika 2015
  4. A4 Animal planet
  5. A5 Crni veo
  6. B1 Pet minuta sam
  7. B2 Svet koji je prodao čoveka
  8. B3 Jedino moje
  9. B4 Ovo je moj grad
  10. B5 Volja

Treći studijski album grupe Zid Mortal objavljen je za izdavačku kuću „Take It Or Leave It Records“. Do sada su objavili dva albuma, “Iskon“ 2001. godine i „Svemir i ljudska glupost“ 2005. godine. Svirali su na EXIT festivalu, Belgrade beer festu, Zaječarskoj Gitarijadi, kao gosti na nastupima Ribljoj Čorbi…

 

Share This