Alek – 1000 godina sam

CD/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, rok novinar, publicista i pesnik

 

Ekskluzivno za moju malenkost, pesnika i rock n roll CD recenzenta, imenom, srednjim slovom i prezimenom, MILANA B. POPOVIĆA, Aleksandar ALEK Jovanović, alfa i omega kragujevačkog sastava ALEK, dodelio mi je eksluzivu i iskreno poverenje da dan pred srpsko i svetsko objavljivanje CD-a 1.000 GODINA SAM, njegove grupe ALEK, baš ja u znak tri decenije moje medijske podrške domaćoj rok n roll i pesničkoj sceni Srbije i ex-YU regiona recenziram PRVI od rock recenzenata svih generacija i mlađih od mene, pa čak i onih starijih od mene i mnogo iskusnijih, i što ne reći i to- mnogo mudrijih i kvalitetnijih od mene, a ima i takvih. Nisam ja najbolji, ali se trudim da budem! Počesto i uspevam jer sam i ja umetnik, pesnik sa osam knjiga pesama i 3 CD-, a oni, drugi srpski i regionalni rock novinari, samo to i ništa više ako izuzmemo gospodina rok novinara i gitaristu grupe S.T.R.A.H., Aleksandra Žikića, koji je takođe umetnik vrhunskog ranga, ali se ne hvali time, tu sam ja da ga pohvalim. Retki su takvi rok novinari, a pesnici kao što sam ja, i rok novinari, a gitaristi kao što je Aleksandar Žikić. Imao sam priliku, opet, višestruku privilegiju i čast da on, gospodin Aleksandar Žikić, piše o meni i u mojim knjigama i o meni u medijima nebrojeno puta. To iskustvo ne može imati svako. Samo odabrani i privilegovani. Zahvalan sam Bogu na tome.

Tako se i ja osećam zahvalan i privilegovan što je Aleksandar ALEK Jovanović, baš mene lično odabrao od svih drugih kao prioritet da prvi pišem o njegovom CD-u…

Peti studijski album muzičkog rok sastava ALEK pod nazivom “1000 GODINA SAM” dostupan je od 15.08.2022. na BANDCAMP stranici benda.

Album sadrži deset pesama i prvi je album sa novom postavom. Pored Aleka na gitarama i vokalu, bas je odsvirao Stevan Jovanović, a bubnjeve Vladimir Nikolić. Uz nove članove na albumu se pojavljuje i dosta gostiju koji su svojim doprinosom obogatili zvuk pesama. Muziku i tekstove potpisuje Alek dok je na nekoliko aranžmana ušestvovao ceo bend.

Prvi video singl uradjen je za pesmu “Zašto se trudiš toliko” koja otvara album i može se videti na Alek Music youtube kanalu.

Svi instrumenti i vokali su snimani u studiju KG FILM FESTIVALA dok je mix radjen u “ADS” studiju i za njega je bio zadužen Alek. Master odradjen u “Blacksmith” studiju potpisuje Stefan Kovačević Kovča bivši gitarista benda ALEK i frontemn “Forever storma” koji je takodje učestvovao na par pesama u ulozi pratećeg vokala.

 

Album 1.000 GODINA SAM počinje ZAŠTO SE TRUDIŠ TOLIKO, koja u uvodu deluje naizgled blaga i lagana, da bi se pretvorila u gitarski resku, oštru, otresitu, mušku, energičnu, dinamitnu, dinamičnu, briljantnu vožnju, ili rok n roll putešestvije koje isijava fabulozan gitarski dugačak solo i sve zajedno i generalno i u paketu već na prvu loptu, da se fudbalskim rečnikom izrazim, obećava da će u nastavku u sledećih devet od ukupnih 10 numera koliko ih ima na ovom CD izdanju, biti slušljivo, kvalitetno, interesantno i dopadljivo!

KO SMO MI je jedna balada, polu akustična, polu električna… ALEK je mag za balade a samoća, pitanja, drama, snovi, neka su od liričkih tematskih odabira koje ubedljivi vođa vokal, gitarista i tekstopisac Aleksandar Jovanović ALEK ume da izuzetno skroji i uobliči, a da balada zvuči testosteronom naelektrisana i nikako mlitava i patetična! Numera traje četiri minute i 28 sekundi što samo dokazuje da ALEK ide na kvalitet, a ne na radio dopadljivost i komercijalu i zbog toga kod mene lično zbog toga ima dodatni KVALITET PLUS koji se samo sporadično javlja u domaćoj muzičkoj ponudi i industriji i zato mora biti pomenut i istaknut, što privatno, što javno, upravo ovako kako ja to sada činim!

LETIMO je klasična rokačina, ali kada se bolje i pažljivije posluša nije klasična već veoma specifična u njenom muzičkom ključu i pozadinskim vokalu i gitarskim rif rešenjima i ritam sekciji. MI LETIMO odzvanja iz zvučnika i budi komšiluk.

To nije ništa jer sledeći song PUTNIK, grupe ALEK, poput nekadašnjih (mojih idola iz mladosti) DIVLJIH JAGODA, putuje kroz vekove i u kabini je kroz vremeplov. Ona sadrži esencije vrednosti početaka rok n rolla i najnovijih i najbržih nu metal rešenja i opcija u jednu skladnu celini, tačno na prstohvat, onoliko koliko treba, da glava ne zaboli, i da može da se nastavi sa slušanjem CD-a. Bravo na odmerenosti i umerenosti!

A sada sledi predah za dušu. ZLATNA OBALA super soničnog velemajstora za balade ALEKA vraća nadu u rok pover balade, romantiku bez patetike, u ljubav, u muško ženske odnose. Ovde imamo i ženske vokale kao gostujuće. PRONAĐI ME JOŠ ČEKA TE SAT NA SVAKOJ OBALI pevaju u ZLATNOJ OBALI. Izuzetna gitara, izuzetna muzička pratnja i muzički patos, set bubnjeva dovoljno doziran da ne iritira…. Bajkovito. Četiri minuta prave muzičko liričke magije.

CRVI SU GLADNI – iako naslov pesme deluje gadno, pesma zvuči hipnotički veselo i urnebesno uzbudljivo kao da su je odsvirali Leni Kravitz ili SLASH iz Guns N Roses. Vokal i tekst je drugačiji nego na predhodnim numerama. NIŠTA NIJE KAKO TREBA više puta na repeticiji drži Aleksandar ALEK Jovanović. Ovo je za sada, prva angažovana, socijalno angažovana pesma sa gitarskim solom koji seče kao hiruškim žiletom. I ova numera traje četiri minute i nekih 17 sekundi što samo potvrđuje da ALEK i bratija – jesu umetnici, dosledni sebi i stvaralaštvu, neželjni radio frendli i komercijalne dopadljivosti prosečne mase!

Naslovna numera 1.000 GODINA SAM, je ona zvučno tekstualna dijamantska ogrlica koju su nekada davno samo stvarali neponovljivi američki umetnici poput sastava Queensrÿche i to u najsvetlijim momentima njihove diskografske karijere. Tako u ovoj pesmi, danas, u Srbiji, u Kragujevcu, zvuči bend ALEK ovo je numera, ako mene pitate, za koju vredi snimiti video spot u najboljoj mogućoj produkciji. U to sam sasvim ubeđen! 1.000% ubeđen!

MAGDALENA je zanimljiv instrumental.

PROTIV SUNCA je song sa veoma inteligentnim tekstom i to je veoma pohvalno, u svakom slučaju!

Završna numera VELIKA PROMENA nosi poruku koju ostavljam vama dragi čitaoče da je sami otkrijete kada nabavite ovaj album, ili ga nađete na internetu. VELIKA PROMENA je veoma ozbiljna pesma. Čuje se da Aleksandar Alek Jovanović i u poslednoj, desetoj, završnoj, horskoj, monumentalnoj numeri VELIKA PROMENA, nije izgubio na inspiraciji i kvalitetu i u malo reči govori mnogo!

U privatnim razgovorima sa Aleksandrom Alekom Jovanovićem dobio sam informaciju da će svih 10 pesama sa ovog CD-a dobiti video zapis ili liriks video na you tube kanalu.

Sad je pravi čas da obratite vašu veliku pažnju na bend ALEK i poslušate njihovih potpuno novih 10 pesama koje zaslužuju akademsku desetku!

Što se mene tiče, uživao sam preslušavajući ovaj album.

Nemojte uskratiti to uživanje vi sami sebi!

Bravo za kreativan rad koji jedostigovao i postigao dovoljno visok nivo intenziteta, i kojem se ama baš ništa nema zameriti!

Naprotiv! Samo pohvaliti!

 

Share This