Aleksandra Slađana Milošević – Fantastično putovanje

PGP RTS

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Već 11 godina ima kako me prijatelji, poznanici, kolege, familija, saradnici i drugi umetnici pitaju jedno isto pitanje sa ogromnim divljenjem pa i ljubomorom koju ipak osećam-kako sam uspeo da dođem do izuzetne i gotovo nedodirljive rock star heroine i svetske zvezde-Aleksandre Slađane Milošević pa još i da ostvarim sa njom saradnju na umetničkom planu i snimimo zajedničku pesmu i spot IZDAJA (Ja bih da odmorim dušu) i da zadržimo i višedecenijsko prijateljstvo? Evo da odgovorim jednom za svagda svima njima, jer su stvari spontane i sasvim jednostavne, kad se stave na papir i iskucaju tastaturom computera, ali i toplinom tetoviranog iskrenog mog i njenog srcaobostranog nežnog, ali i vatrenog srca kad zatreba, i ogromnog mog poštovanja prema pesmama Slađane Milošević koje sam voleo, cenio i pevao, od kada znam za sebe. I njen dress kod i imidž mi je uvek bio interesantan jer je Slađana Milošević oduvek bila drugačija od svih na Balkanu, ali i šire! I oduvek je bila ispred svih i bila je prva i najbolja, a ja volim da sarađujem  sa najboljima!

I sada, kada ima 1.000 rock i metal bendova mlađe generacije, jedino ona, Slađana Milošević i njen prateći hard rock/metal bend ima tu Californijsku impuls i šmek notu, taj čistokrvni Los Angeleski izvor rokenrola, opasnosti, magije, imidža kakav samo svetske gigantske zvezde poput Guns N’ Roses gaje, kao i sama Slađana Milošević, takođe i dan danas gaji, a mnogi mladi domaći i regionalni bendovi su na sceni onakvi kakvi su u školi, na fakultetu, ili na košarkaškom igralištu-ne mareći na imidž, bez obzira na kvalitet svirke i ideje i aranžmane. Slađana poznaje muzičku industriju i šou biznis ima u malom prstu i od nje treba učiti. Dakle, krenimo od samog početka….

Želim da se zna kako smo čuvena multitalentovana umetnica svetskog ranga, Aleksandra Slađana Milošević i moja malenkost prvi put došli u kontakt. Naime, napisao sam recenziju njenog kompilacionog CD-a FANTASTIČNO PUTOVANJE i objavio ga u medijima. Poslao sam joj ga na njen zvanični sajt www.Sladjana.com pa potom i na njen privatni e-mail. Čuvena umetnica A. Slađana Milošević je bila oduševljena napisanim (imate ispod original moju  recenziju bez ikakvih prepravki na uvid), i pozvala me je, isključivo da ja, baš ja i samo ja, (time mi je učinila veliku čast, zaslugu, poštovanje i privilegiju!!!) pročitam preko megafona u Makedonskoj ulici ispred tadašnje PGP-ove radnje CD-ova i  kaseta, na promociji tog istog CD-a tu CD moju napisanu recenziju. Čak mi je slavna princeza A. Slađana MIlošević obezbedila crni smoking iz Narodnog pozorišta, da sve bude na nivou, po njenim, visokim merilima i najvišim mogućim standardima. Isprva sam imao jaku tremu, iako sam i sam javna ličnost i novinar, i više volim da sam sa ove strane pera, ili ove strane reflektora, nego na samoj sceni u samom fokusu pažnje i bio sam nesiguran da izađem pred masu ljudi, TV i radio ekipa i pročitam ovaj tekest ispod – moju u novinama predhodno objavljenu CD recenziju albuma FANTASTIČNO PUTOVANJE, koja je, ispostavilo se, bila,  inicijacija za poslovni kontakt sa A. Slađanom Milošević, a kasnijih godina i za prijateljski kontakt i odnos koji traje do dan danas. Sve do noći pred promociju bio sam jako uzbuđen jer sam i sam oduvek voleo i poštovao umetnički rad A. Slađane Milošević, kada mi je predveče zazvonio telefon, a sa druge strane sam čuo glas moje omiljene umetnice u nas, A. Slađane Milošević, koja mi je rekla otrežnujuću poruku, citiram je – Vi ste Milane B. Popoviću sutra moja zvezda! Tu je prestala svaka trema i ja sam se preporodio u trenu! Promocija je pod stručnim savetima Slađanine najbliže asistentkinje, inače, nagrađivane i cenjene poetese i prozne spisateljice, izuzetne i predivne osobe, i majke jednog divnog, sada već odraslog obrazovanog čoveka, Jasmine Malešević, protekla u najboljem redu i po planu-na zadovoljstvo svih mnogobrojnih učesnika koji su svaki za sebe imali svoju ulogu u uspehu promocije CD kompilacije A. Slađane Milošević – FANTASTIČNO PUTOVANJE! Moje zadovoljstvo je bilo – posebno!!!

A evo i tog inicijacija teksta koji sam napisao i preko megafona pročitao pred nekoliko hiljada Slađaninih fanova, TV, štampanih i Radio medija… Bilo je to 2008. godine, dve godine pre učešća i objavljivanja mog rock/hard/metal muzičkog CD-a VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA na kojem je umetnica/metalka u srcu i duši i gitaristkinja na čuvenoj brend IBANEZ gitari, Aleksandra Slađana Milošević, u saradnji sa grupom ALOGIA, i mojom malenkošću na mojoj pesmi i Slađaninom doprinosu na korigovanju teksta pesme da bi on u krajnjoj instanci bio vanserijski a ja ga, normalno, prihvatio, a kasnije i spota: IZDAJA (Ja bih da odmorim dušu).

Ko li se zaista krije iza mita i hodajuće legende, buntovnika i inteligentnog sanjara, osporavanog prvoborca, klišea ledolomca i najzad, ali ne i kao najmanje bitno, umetnika? Ili, još konkretnije, u muškom svetu, umetnice? Ceo život, i još uvek, ne nameravajući da se zaustavi, ispovedajući, propovedajući nečiju, svoju, sanjanu-nedosanjanu priču, koja svoju bit pronalazi u snu o slobodi duha, življenja i mišljenja-podcrtavajući je arteficijelnim, dakle, sofisticiranim kodom, kao primarnim i suštinski bitnim, povezujući Srbiju pod njenim zlatnim suncem i bombama sa jedne strane, i sunčanu stranu bulevara Sunset i glem rok ikonografije kao one -sa izvora- nadanja i težnji sa druge strane ove pustolovine, životne avanture, nesvakidašnje idile i drame. Jedno drugo prožima i čini se, jača.

Ove godine, sublimirajući kompletan kreativni rad-iako je to zapravo nemoguće jer je naprosto tehnički i tržišno neizvodljivo-karijere koja je sablaznila jedan deo balkanske regije dok je drugi sa divljenjem upijao svaki korak i nadao se uvek nečem novom, neočekivanom a tako bliskom. Kao da je tu, baš u njemu. Kompilacija-plus prateći DVD koji uz svu svoju tehnološku inovativnost, ne može verno dočarati svu raskošnost bola i hrabrosti u istoj kapi, moru talenta, kao ni vizije u svoj svojoj tananosti i osobenosti, a u jednoj autorskoj ličnosti-u sebi krije dvadeset klasika popularne kulture, koja je, da je bilo više osećaja i oseta, mogla biti dominantna kulturna struja i ovde, pod sve zarđalijim suncem vremena brutalnih dobronamernika, uz koje i prateća, fina zla kob i umetničke trzaje poput ovih, ispostavlja se, ne može sputati i ugušiti.

Ne bih izdvajao ni jedan naslov posebno, niti bi ih rangirao, jer to ne priliči ni temi ni trenutku, već bih vam ih ostavio kao na dlanu, predvorju života, koje kroz prizmu pakla spas svoj u jecaju osame, u ogledalu sudbine promatra.

Odraz ne mora uvek biti tako loš. Naprotiv.

Viđeno? Možda, a u svoj svojoj pojavnosti-potpuno drugačije!

I, mora se priznati, prvo!!!

Share This