Ana Krstajić – Sveta Petka: Krst u pustinji

Universal Music Serbia, 2023.

Simbolično na praznik svetiteljke, muzika iz filma „Sveta Petka: Krst u pustinji“, iza koje stoji talentovana mlada kompozitorka Ana Krstajić, danas je dostupna u digitalnom izdanju u formi albuma „A Cross In The Desert (Original Motion Picture Soundtrack)“. Film čiju režiju potpisuje Hadži-Aleksandar Đurović, a koji je premijerno prikazan na 44. ediciji međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, upotpunilo je 17 numera koje su obojile zvučni pejzaž filma. Pored same muzike, u priremi je i eteričan muzički video za kompoziciju „Crossroads“ čiji izlazak se očekuje uskoro.

„Muziku za film počela sam da komponujem nakon završene montaže slike u toku postprodukcije filma. Ono što je ovaj projekat činilo jedinstvenim jeste da je vremenski okvir određen za komponovanje bio prilično otvoren, nešto što se gotovo nikad ne sreće u produkciji filmova. U tom smislu sam zaista dobila najveće bogatstvo, a to je samo vreme tokom kog sam mogla u miru da razvijam zvučnu paletu filma“, objašnjava kompozitorka.

Ana Krstajić svoj muzički put počinje da gradi kroz studije za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Isidore Žebeljan, a kasnije i putem prestižnog muzičkog koledža Berklee. Prethodnih godina aktivna je na polju primenjene muzike kao kompozitorka i orkestratorka pa se njen rad može se čuti u TV serijama „Besa“, „Žmurke“ i „Tajkun“.

„Fantastični vizuali jordanske pustinje kao i sve borbe, iskušenja i upornosti Paraskeve imaju svoj odraz u muzici, u tom smislu jasno mogu da se primete vodilje koje oslikavaju različite elemente samog filmskog dela. Kao što pustinja igra još jednog lika u filmu, muzika na sličan način oslikava sve ono što glavni lik Paraskeva oseća, a ne govori. U okviru soundtrack-a se može čuti nekoliko lajtmotiva vezanih za različite elemente filma, kao što su sama pustinja, povratak u detinjstvo, borba sa demonom i snaga Paraskeve. U muziku je utkan mir i prostor koji sama slika nosi nosi, vrlo je ambijentalna bez jasnih granica početka i kraja, teksturalna, ali u isti mah dosta emotivna i jaka“, ispričala je autorka.

Za svoj rad na filmu „Sveta Petka: Krst u pustinji“ osvojila je nagradu „Kristalni bor” Međunarodnog festivala zvuka i filmske muzike, kao i nominaciju za najbolju stranu filmsku muziku prestižne organizacij Hollywood Music In Media Awards.

Izdanje „A Cross In The Desert (Original Motion Picture Soundtrack)“ je u Srbiji dostupno na servisima Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal i YouTube Music, kao i širom sveta u svim digitalnim prodavnicama

Share This