Anne-Britt + Ivan + Bjesomar – Billie Jean (Michael Jackson cover)

Bjesomar Audio

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Originalni izvođač – Michael Jackson; Tekst – Michael Jackson; Muzika – Ivan Kovačević i Zoran Marinković; Anne-Britt Ravnå – vokal; Ivan Kovačević – gitara; Valentina Nađ – foto; Zoran Marinković – koncept, usnimavanja, semplovi, aranžman, mix.

Obrada pesme “Billie Jean” deo je zajedničkog muzičkog projekta Zorana Marinkovića, srpskog multimedijalnog umetnika i norveške slikarke Anne-Britt Ravnå. Petog oktobra 2009. godine Zoran Marinković je u svom kućnom studiju u Gornjem Milanovcu snimio većinu materijala koji je uobličio u “The Beast Of”, album sa 11 obrada velikih rok pesama sa engleskog govornog područja.

Fotografiju na kojoj su Anne-Britt, Ivan i Zoran snimila je Valentina Nađ 15. jula 2009. u Mosjøen-u, Norveška. Dvadesetog marta 2021. u Gornjem Milanovcu Zoran je napravio dizajn za foto-video.

Četvorominutna kompozicija kompozicija puna efekata ponekad zazvuči opako nalik Merilinu Mensonu,  a ponekad dečje bezazleno. Instrumentalno je poletna, vokali jasni i upečatljivi, kadkad imamo priliku uočiti dvoglasja, gitare akustične krase ovaj zvučno video/likovni dokument. Zoran Marinković Bjesomar, multimedijalni umetnik, i sam akademski slikar, istinski profesor likovne kulture u školi, i profesor muzičke kulture u matičnoj domaćoj gornjemilanovačkoj kultnoj grupi BJESOVI na regionalnoj koncertnoj sceni i u muzičkoj industriji – poznat je po mnogobrojnim saradnjama sa umetnicima, van matičnog bend BJESOVI, što samo govori koliku širokogrudost on poseduje, koliko je socijalan, društven, otvoren za nove ideje, strujanja, frekvencije, prijateljstva, senzibilitete koje ukršta na vešt način sa sopstvenim ličnim autorskim pečatom, koji je u svakoj ko-saradnji uvek prisutan i jasno prepoznatljiv – što je najvažnije! Retki su u Srbiji i balkanskom regionu (pa i šire)  ljudi i umetnici poput Zorana Marinkovića Bjesomara, koji imaju preko 300 saradnji sa umetnicim svih profila i fela pa i sa mojom malenkošću, u pesmi i spotu koji je Bjesomar režirao i snimio, a naslov naše zajedničke pesme zove se: ISTINE MAMLAZI KRIJU (BATINA!). Gotovo da osim Zorana Marinkovića Bjesomara nema ni jednog jedinog muzičara, koji je napravio toliko saradnji. Ako ima neko, javite mi, pisaću u medijima i o njemu!

BILLIE JEAN zvuči sveže, ali ipak mistično, tajanstveno, mračno, čudno i transendentalno.

Kao da krije neku TAJNU u sebi. Otkrijte je.

Osim ako je Majkl Džekson nije poneo sa sobom dva metra ispod zemlje!

Share This