Art diler – Daljine

video singl/2020.

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Energična balada “Daljine” najnoviji je projekat četvorke iz Petrovca na Mlavi, koja je prošle godine proslavila deceniju od izaska u više kategorija nagrađivanog debi albuma “Miris jeseni” (PGP RTS, 2009). Reč je o prepoznatljivom Art Diler zvuku, a ljubav kao neiscrpna umetnička inspiracija motiv za nastanak pesme.

Podsećanja radi, Art Diler se ubrzo nakon osnivanja pre skoro deceniju i po profilisao kao jedan od najboljih nadolazećih bendova u Srbiji i regionu, čemu u prilog govori i činjenica da je naslovna numera, kasnije objavljenog, debi albuma “Miris jeseni” u svojoj demo verziji izabrana od strane slušaoca za hit godine Radio Beograda 202. Po izlasku albuma etiketu jednog od najboljih mladih bendova grupa je potvrdila aktivnom turnejom koja je obuhvatila na desetine samostalnih i festivalskih nastupa u Srbiji i inostranstvu.

Prateći svetski trend i Art Diler je posle prvog albuma objavio nekoliko vrlo uspešnih singlova i spotova, ali članovi ističu da im je ipak želja da celokupnu priču zaokruže novim albumom.

Dobro je, imam te nosim u sebi Dobro je, daješ sigurnost i moć Jednom kad spoznaš da prošlost i ne bih razumeo, Samo daljine imaju noć da lome te i ovaj put Dobro je, prave su, reči su bitne Dobro je dok god imaš taj svet Jednom ćeš sanjati samo da hodaš, da ostavljaš, iza sebe svoje daljine Nema poruka da kaže koliko smo sami, strah od povratka u stari tok, Zid je između nas, želja nas mami, iza njega mi smo daleko.

Tekst: Marko Blagojević, Muzika: Marko Blagojević, Aranžman: Marko Blagojević, Marko Veljković, Nenad Stojković, Nikola Dušmanić. Snimano u studiju: Homesound Studio, Nikola Dušmanić Mix i Mastering: Studio Radivojević Audio produkcija: Nikola Dušmanić, Marko Veljković, Ivan Radosavljević Video: Igor Mravac Mihajlović – MRAVAC Produkcija Igra: Dragana Živković.

Pesma je izuzetna, smenjuju se lagani, uvodni, pa potom  i energični, dinamični, gitarski, prašteći gromoglasni momenti u kojima dominira vokal Marka Blagojevića i solo gitara Nenada Stojkovića Šixa. Ne treba zaboraviti ni klavirsku pratnju Marka Veljkovića koji svojim abonos drvetom crno belim dirkama  uspešno boji pesmu- Daljine i daje joj svoj originalni pečat!

Izuzetan je prepoznatljiv i sazreo tekst pesme DALJINE koji je napisao vokal benda Marko Blagojević koji je ujedno i basista grupe. Meni je ovaj bend oduvek bio drag, čak do te mere da sam pre 10 godina sa njima ostvario saradnju na mom rock/metal CD-u VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA na kojoj se nalazi moj tekst pesme DOK ME POGLEDOM STRELJAŠ koji su  Marko, Velja i Nenad (ART DILER BEND) napisali  svoju muziku i aranžman i u studiju snimili svoju muziku i otpevao moju pesmu koja se pojavila već pomenutoj muzičkoj rock / metal  CD kompilaciji u tiražu od 1.000 primeraka koja je razgrabreljena kakao se pojavila na tržištu i sada je pravi raritet. Ponosan sam na tu saradnju sa njima.

Video singl “Daljine” najavljuje povratnički album ovih istinski dobrih ljudi pre svega što je retkost na domaćoj sceni, pa tek onda  izuzetnih umetnika, instrumentalista i aranžera. Oduvek sam kroz moju  trodecenijsku novinarsko/recenzentsku karijeru podržavao domaće autorske bendove. Art diler, čini mi se, najveće blago koje sam otkrio i sa kojim se ponosim. Ako čujete da sviraju u vašem mestu, obavezno posetite njihov koncert. Uživo zvuče još bolje i uverljivije nego na albumu.

Moja iskrena i privatna i javna podrška za grupu Art diler će za njih uvek biti u budućnosti  prisutna, poput ove! Momci, Veljo, Marko i Nenade, uvek bili zdravi, veseli, i i radosni! Živeli!

Share This