BendOver – Zidovi prošlosti

Multimedia Music/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, rok novinar, publicista i pesnik

Niko nema onaj karakteristični vrištavo-besni vokal kao W. Axl Rose iz GUNS N ROSES, ali MILOŠ BUCA DOŠIĆ iz beogradskog sastava BENDOVER je, adekvatan lider, vođa, frontmen, autor tekstova i muzike, upravo tog i takvog, svetskog kalibra i ranga. MILOŠ BUCA DOŠIĆ ko od šale čini se, zna i pesmu o pesmi da osmisli, i bori se za rock umetnost.

Ona (pesma i video spot BORIĆU SE) je za mene kao pesnika sa 7 objavljenih knjiga pesama, jedno briljatno i vredno osveženje, ne samo na srpskoj, nego i na balkanskoj rock sceni pa i šire! MILOŠ BUCA DOŠIĆ je čistokrvni rocker, i tu nema ni šale ni dvoumljenja! Mnogobrojne tetovaže na rukama, strast pri pisanji i pevanju pesama, imidž koji privlači rokerke, rokere i sve one koji se još uvek nisu odlučili govori jasno da sa njim nema zajebavanja!

BENDOVER je upravo objavio fabulozan hard rock, a opet, melodičan i komercijalan CD sa 11 pesama. Pored Miloša Buce Došića na vokalu zaduženom za istinski drugačije, inteligentne tekstove pesama, grupu BENDOVER čine i: Vladan Vučić Vučke-gitara, Goran Pantić Panta, gitara, Ivan Dačić Đakon strašni za bas gitarom i Mario Milićević Maki za setom bubnjeva. Aranžmane svih 11 pesama potpisuje ceo bend!

ZIDOVI PROŠLOSTI su hit broj 1. Interesantan tekst pesme, pamtljiv i zarazan refren koji  ostaje dugo u pamćenju nakon slušanja. Gitarski isijavajući solo dolazi do punog izražaja u ovoj numeri. Super stvar, super stvarčina!!!

Omiljena numera na albumu grupe BENDOVER vašeg potpisnika ove recenzije, svakako je: ŽIV U ZEMLJU ZAKOPAN. Odavno nisam, a slušam autorske bendove često, čuo toliko lucidan tekst, srednje brži tempo pesme, gitare koje se kao koplja bore jedna sa drugom… Odlično, neobično, zasigurno… Puno dinamike je tu, puno dinamita! Vokal ne prašata nikome!

Numera koja je sedma po redu narezana na ovoj kompaktnoj disketi POSLEDNJI PLES sveobuhvtno i u svakom smislu se razlikuje od svih drugih sada prezentovanih. Ona je teška, bolna, ubojita, troma na trenutak čak i doom metal usmerenja, da bi se posle vratila u rock pa i u donekle bluzi žanr. Ova numera, dakle, POSLEDNJI PLES, zasigurno zaslužuje da je nastala i završena u prefiksu SUPERLATIV, AFIRMATIV!

HLADNA LEJDI je biser posebne vrste, i lirički, i gitarski i sveobuhvatno instrumetalno, aranžmanski i žanrovski. Ledena i opaka i oštra kao hirurški skalpel pesma.

Meni je istinski drago što se pojavio jedan ovakav bend BENDOVER u sred zemlje SRBIJE, još draže što se pojavio jedan talenat i vokal poput MILOŠA BUCE DOŠIĆA na koji i na kojeg se tako dugo čekalo. Ja jesam CD recenzent, ja jesam ljubitelj rock n roll-a, ja jesam pesnik, i jeste istina da volim da podržim svačiji rad čak kada i za to ne dobijam honorar. Meni je plezir što uživam u ovih 11 pesama grupe BENDOVER i što te pesme postoje, kao i sam bend.

Mogu slobodno konstatovalti  da su Miloš & BENDOVER ovim albumom ZIDOVI PROŠLOSTI, overili domaću scenu, barem prvu polovinu izdavaštva 2022. godine. Gotovo da ne mogu da poverujem da će u drugoj polovini Ove godine neko objaviti nešto kvalitetnije, originalnije, bolje i vrednije!

Preporuka za nabavku ovog CD-a se, naravno, podrazumeva!

Ja jedva čekam sledeći CD! Do tada i ja i vi uživajmo u ovom koji je u našim komponentama.

Share This